Güneşi ve sıcaklığıyla hafızalara kazınan, buna rağmen enerjisinin yüzde 94’ünü fosil yakıt ithal ederek sağlayan Fas, güneş enerjisi alanında büyük bir atılıma hazırlanıyor: The Guardian gazetesinin raporuna göre, “Fas hidroelektrik ve rüzgârın yanı sıra dört bağlantılı dev güneş tesisi ile 2020 yılında Fas’ın ihtiyacı olan enerjinin yarısının karşılanmasına hazırlanıyor.” Tüm proje tamamlandığında; dünyanın en büyük yoğunlaştırılmış termâl güneş enerjisi (CSP) santrali olacak.
Önümüzdeki ay devreye girmesi beklenen projenin ilk aşaması olan üç saat enerji depolama kapasitesiyle Noor1, güneşi takip eden 800 sıra halindeki 500 bin aynadan oluşuyor ve 160 MW elektrik üretebiliyor. Projede güneş ışığını daha küçük bir alana yoğunlaştıran aynalar kullanılıyor, bu sayede güneş batımından saaatler sonra bile enerji üreten türbinlere buhar sağlanabiliniyor. Projenin tamamının 9 milyar dolara mâl olması ve 580 MW elektrik üretmesi bekleniyor.
Projenin ikinci ve üçüncü aşaması olan, sekiz saat enerji depolama kapasitesiyle Noor 2 ve Noor 3’ün, 2017 yılında devreye girmesi planlanıyor. Tesis tamamlandığında, dünyanın en büyük yoğunlaştırılmış termâl güneş enerjisi santrali olacak.
Güneş endüstrisinin iyice yaygınlaştığı Almanya’da, yılda bin 800 saat güneş ışını düşerken, Fas’ta bu değer yılda 3 bin saat. Buna rağmen ülke enerji ihtiyacını yurtdışından temin ediyor. Bu tesis sayesinde Fas birkaç ilke birden imza atmış olacak; dünyanın en büyük yoğunlaştırılmış termâl güneş santralini kuracak ve ihtiyaç duyduğu enerjinin yarısını kendi başına yenilenebilir kaynaklardan üretebilecek. Darısı tüm güneş enerjisi potansiyeli olup bunu kullanmayan ülkelere…