Rus endüstriyel tasarım öğrencisi Yuriy Dmitriev, “Electrolux Design Lab” (Elektrolux Tasarım Laboratuvarı) yarışması kapsamında sıfır enerji ile çalışan, çok az yer kaplayan, yiyecek ve içecekleri özel bir biyopolimer jel sayesinde soğutan bir buzdolabı tasarladı.
Bu noktada hemen genişçe bir parantez açalım: Buzdolapları, yaklaşık yüzde 13,7 ile hane halkı enerji harcaması sıralamasında elektriği en çok kullanan ikinci ev aletidir (birinci sırayı ise yüzde 14,1 ile klimalar almaktadır). 20’inci yüzyılın ortalarında buzdolaplarının enerji tüketimi 1400 kWh/yıl iken günümüzde bu oran 350 kWh/yıl civarında seyretmektedir. Buzdolabının icadından beri enerji harcama oranında yaklaşık yüzde 75’lik bir iyileşme olsa da, bu yeterli değildir. Bu nedenle tasarımcılar bu rakamı daha aşağıya çekebilmek, hatta sıfıra düşürebilmek için gayretle uğraşmıştır.
Biyo Robot buzdolabının özellikleri
Yuriy Dmitriev tasarımı için “Bio Robot Refrigerator” (Biyo Robot Buzdolabı) adını kullanıyor. Bu buzdolabı yatay veya dikey olarak duvara monte ediliyor, hatta istenilirse tavana bile yerleştirilebiliyor. En büyük özelliklerinden biri ise motorunun ve diğer geleneksel ısı iletim tekniklerine benzer bir teknolojisinin olmaması. Tüm işi biyopolimer jel yapıyor. Bu nedenle de ürün gövdesinin yüzde 90’lık büyük bir kısmı özel biyopolimer jel ile kaplı. Yiyecekler, bu yoğun jelin içerisine doğru kuvveti uygulayarak yerleştiriliyor. Bu sırada jelin ele bulaşmaması da çok büyük bir artı. Dolaba yerleştirilen cisimlerin çevresinde kapsül benzeri bir tabaka oluşuyor ve ısıları emiliyor. Her bir yiyecek için ayrı kapsüller oluştuğundan dolayı kokuların karışması gibi bir durum da söz konusu değil. Jelin şekli ise içeriğine bağlı olarak değişiyor; içerisindeki yiyecek içecek sayısı arttıkça jel de genişliyor. Böylelikle daha fazla yiyeceği depolayabiliyor. Yiyecekler çok kısa bir sürede soğumuş halde geri alınabiliyor. Bu süreçte jelde hiçbir deformasyon olmuyor.
Günümüzün en çok kullanılan elektrikli ev aletlerinden biri için enerji kullanımını azaltıcı, fütüristik tasarımların olması gelecek için umut verici.
Kaynak: Inhabitat, Collective, Yanko Design, Teknolojimanya