Ana SayfaEkolojiEnerjiGiyilebilir güneş hücreleri enerji-bağımsız cihazların yolunu açabilecek

Giyilebilir güneş hücreleri enerji-bağımsız cihazların yolunu açabilecek

-

Giyilebilir teknolojinin sayısı ve saatlerin fonksiyonları arttıkça, enerji ihtiyacı en pratik nasıl giderilir sorusu zihinleri kurcalıyor. Bir zamanların gözdesi otomatik saatler, yerini güneş pillerine bırakırken daha fazla elektrik tüketen cihazlar için de yine güneş ışınları ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Yeni bulunan yeterince esnek olan ve silikon içermeyen bir güneş hücresi bükülerek vücuda yapıştırılabiliyor ve bu sayede saate elektrik sağlayabiliyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde oldukça yaygınlaşması beklenen giyilebilir teknoloji, hem enerji hem de rahat hareket sağlama açısından birçok çalışmaya ilham konusu oluyor. ABD’de Kaliforniya Üniversitesi’nden Timothy O’Connor ve arkadaşları, giyilebilir teknolojinin yeni yeni ortaya çıktığı bu dönemde, bu teknolojinin güneşten enerji sağlarken, bireylerle de rahatça bütünleşmesini sağlamanın yolunu arıyorlar.

Ekip laboratuvarında geleneksel güneş hücresi malzemesini modifiye edilmiş bir plastikle değiştiriyor. Bu sayede malzeme hem esneklik kazanıyor hem de iletkenlik kazanıyor. Ortaya çıkan kredi kartının yarısı büyüklüğündeki yapışkan cihaz, güneş ışığını enerjiye yüzde 1 verimle çeviriyor. Çalışmada LED aydınlatması ve dijital bir saatin çalışması başarıyla sonuçlandığı belirtiliyor.

O’Connor, “Cihaz bir bandaj gibi” diyor ve ekliyor, “Cihazı denemelerden sonra üzerimden çıkartmayı unuttum, çünkü üzerimde olduğunu unuttum.” Böylece hareket halindeyken bizleri rahatsız etmeyen enerji kaynaklarını üzerimizde taşımamız mümkün olabilecek. Ekip, gelecekte diyabet hastaları için glukoz ölçümü yapan küçük bir medikal cihazı güneş hücresiyle çalıştırmayı umuyorlar.

Giyilebilir güneş hücreleri enerji-bağımsız cihazların yolunu açabilecek

 

Diğer bilim insanlarını şüphelendiren kısmı ise; giyilebilen güneş hücrelerinin veriminin normal güneş hücrelerinin veriminden az olması. Zamanla kapasite ve verim sorunlarına bir çözüm bulunur mu? Akıllı giysilerde dışarıda sağlanan verim, bina içlerinde de sağlanabilir mi? Geleceğin teknolojisi olan giyilebilir ürünler tamamen güneş enerjisiyle mi çalışır? Bunları zaman gösterecek…

Kaynak: Science Direct 1New Scientist

SON YAZILAR

Yeni çağın şafağında!

Artık yeni çağın şafağındayız. Faşizmin tanımı bellidir. Birine istemediği ya da farkında olmadığı bir şeyi ona sormadan yapmak ya da onu buna zorlamaktır. Faşizm faşizmdir; ister hayvana ister...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...

Nükleer inadından vazgeçin!

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın yapımcı şirketi ROSATOM’un, TAEK'in Akkuyu NGS ikinci reaktörü inşaatı için sınırlı izin vermesine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’dan tepki geldi. İzin...

Elveda rüzgar, güneş, verimlilik, demokrasi

Ne yenilenebilir enerji ne de enerji verimliliği ülke politikasının önceliği değil artık. Zaten 2007’deki mevzuat çalışması bugüne kadar ertelene ertelene güdük hale geldi bile. Artık...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol