Ana SayfaKategorisiz2015 yılının en güzel bilim fotoğrafları albümünden muhteşem kareler!

2015 yılının en güzel bilim fotoğrafları albümünden muhteşem kareler!

-

NASA’ya ait New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracının çektiği Plüton görüntüleri, kuşkusuz geçtiğimiz yılın en çok sevilen bilim fotoğrafı oldu. NASA, Güneş Sistemi’nin en uç noktasından getirdiği bu fotoğrafla tüm dünyanın ilgisini topladı.

Ne güzeldir ki bilimle ilgili güzel fotoğraflar sadece NASA’nın uzay fotoğrafları ile sınırlı değil.

Dünyaca ünlü Nature dergisinin seçtiği 2015 yılının en beğenilen bilim fotografları ile karşınızdayız. Benzersiz bir yolculuğa hazır mısınız?

Sürüngenlerin savaşı

Yaban hayatı fotoğrafçısı Andrey Gudkov’un objektifinden Komodo ejderlerinin kavgası. Komodo ejderi, Endonezya’da yaşayan ve dünyanın en büyük kertenkelesi olarak bilinen bir sürüngen türüdür.

3 metreyi aşan boyu ve beslenme konusunda seçici olmaması özellikleriyle bilinen Komodo ejderi, nesli tükenmekte olan hayvanlardan biridir.

Andrey Gudkov Komodo Ejderi

Süpersonik çıkış

Ses hızında hareket eden bir Amerikan jeti tarafından oluşturulan şok dalgalarının görüntüsü, Mojave Çölü’nde, daha yukarıda bulunan başka bir uçaktan çekildi. NASA araştırmacıları, farklı yoğunlukta hava yoluyla geçen jetin ışık değişikliklerini yakalamak için 19. yüzyılda August Toepler tarafından geliştirilen ve Shlieren fotografçılığı denilen bir teknik kullandılar.

NASA Ses Dalgasi

Macellan sihiri

Samanyolu Galaksisi’nde bulunan ve ESA’ya (Avrupa Uzay Ajansı) ait olan Planc uydusu, birbirine oldukça yakın iki gökadanın görüntüsünü kaydetmeyi başardı. Büyük Macellan Bulutu (ortadaki koyu renkli noktalar) ve Küçük Macellan Bulutu’na (sol alt) ait bu görüntüler, mikrodalga ve alt milimetre dalga boylarında yakalanan veriler kullanılarak alındı.

Macellan sihiri

Koza bitinin kafası

Bir koza biti (Anthonomus grandis) kafasının bu ayrıntılı görseli, 2015 yılı Welcome Görüntü Ödülleri’nde dereceye giren fotoğraflardan biri oldu. Boyu milimetreyle ölçülen koza bitinin kafası bir tarama elektron mikroskobu kullanılarak, Daniel Kariko tarafından görüntülendi.

koza bitinin kafasi

Ürkütücü dilim

Bu ürküten kafatası şeklinde nesneler aslında papirüs bitkisi (Cyperus papyrus). Bitkinin dokular aracılığıyla, sıvıları taşımak için kullandığı “damar demetleri”nden alınan kesit, David Maitland tarafından 200 kat büyütülerek fotoğraflanabildi.

Urkutucu Dilim

Virüs yayılması

Tomas Ekeberg, Acanthamoeba enfeksiyonuna ait büyük bir virüsün 3 boyutlu yapısını üretmek için, virüsün yüzlerce kare 2 boyutlu görüntüsünü aldı. Bu çekimi gerçekleştirmek için kullanılan elektron lazerleri kristalleşmeye yol açınca bu mükemmel görüntü ortaya çıktı.

Virus Yayilmasi

 

Uzay baloncuğu

Fotograftaki bu hayaletimsi şey aslında sönmek üzere olan bir yıldız. Şili’de çok büyük bir teleskop tarafından yakalanan bu görüntü, Güneyli Baykuş Nebulası’nda (Southern Owl Nebula) ölen yıldızın hafifçe parlayan kalıntıları.

Selam Plüton!

NASA’nın Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracı tarafından görüntülenen cüce gezegenimiz Plüton. Bu görsel, uzay aracının çektiği yüzlerce fotoğraf arasında silueti en düzgün ve görüntü zenginliği açısından en iyi olanı. Sizce de soğuk ama tuhaf bir şekilde Dünya’ya benzemiyor mu?

Selam Pluton

Yıldırım çarpması

Yıldırım çarpması hepimiz için oldukça korkutucu ve tehlikelidir. Ancak Florida’da bulunan Ulusal Yıldırım Araştırma ve Test merkezinde durumlar farklı. Bu merkezdeki bir ekibin çalışma alanı, roket tarafından tetiklenen fırtınaları araştırmak. Uzun pozlama tekniğiyle alınan görüntü, araştırmacılar tarafından tetiklenen bir yıldırım olayında fotoğraflandı.

Yildirim deneyi

Cildin derinliği

İnsan vücuduna ait bu disko-haritanın görevi tüm organlarda en çok bulunan kimyasalları ve mikropları kataloglamak. İki sağlıklı gönüllü ile gerçekleştirilen haritalandırma sayesinde deri üzerinde 400’den fazla yer işaretlendi. Bu süreçte gönüllüler üç gün boyunca suyla temas ettirilmedi.

Cildin bilimi

Marslı akışlar

Gezegen bilimciler bir süredir farklı yollarla Mars’ta su bulunduğunu onayladılar. Şimdiye kadar yüzeyde bulunan tuzlu sıvılar oldukça güçlü kanıtlar. Ancak burada görünen koyu çizgiler bilim dünyası için özellikle heyecan verici. Mars, Garni kraterindeki bu görüntü, NASA’nın yüksek çözünürlüklü görüntüleme bilimi deneyi sayesinde alındı ve Mars’ta su bulunduğu tüm otoriteler tarafından onaylanmış oldu.

Bulutsu manzara

2015 yılı Nisan ayında Şili’de bulunan Calbuco yanardağında patlama gerçekleşti. Bu fotoğraf, araştırma görevlisi Ffion Cleverley tarafından Puerto Montt kentinde çekildi.

Komşu şehirler de dahil, yaklaşık bin 500 kişinin tahliyesiyle sonuçlanan patlama multihued fotoğraf tekniği ile görüntülendi.

Calbuco yanardagi

Doğanın ipek çarşafları

Macaristan’ın Balatonfokajar bölgesinde bulunan uçsuz bucaksiz çayırlar, örümceklerin ördüğü muhteşem ağlarla kaplanmış. Çarpıcı ve benzersiz bu fotoğraf, araştırmacı Barbara Izdebska’ya ait.

Below the net

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Özge Yıldırım
Özge Yıldırım
Bir peri olsaydım keske. Kollarım Temel Reis gibi güçlü olsaydı. Annesiz çocuklara sıkı sıkı sarılsaydım.. Bir kalbim olsaydı kocaman, içine tüm canlılara yetecek kadar sevgi koysaydım. Sırtımda sihirli bir heybe olsaydı. Açım diyen herkesi doyursaydım. Kulaklarım iri iri olsaydı ve dünyanın öbür ucundan ah! diyeni duysaydım. Bacaklarım evrenin en hızlı atı olsaydı, ah diyen herkese yetişip koşsaydım. Hiç yorulmayan bir elim olsaydı da tüm ağır işleri ben yapsaydım. Dünyanın her lisanını bilseydim, bildiğim herşeyi öğretseydim. Damarlarımdan kan yerine vicdan aksaydı, cebimde tüm çocukları iyileştirecek bir ilaç olsaydı. Geri kalan tüm zenginlikler, şan, şöhret, para, pul hepsi de sizin olsaydı. Olmadı olamadı.. O kadar ağladım ki okyanuslar taştı. Dayanamadı Tanrı "Tek bir dilek hakkın var, hadi iste gerçekleşsin" dedi. Bir pencere diledim, bütün dünyaya ulaşabileceğim. İşte bugün o penceredeyim.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol