2011 yılında, elektronik imalat hizmeti sağlayıcısı Foxconn şirketinin Çin’in Wuhan şehrindeki fabrikasında dünyanın en büyük intihar eylemlerinden biri gerçekleştirildi.
150 çalışan binanın çatısına çıkıp, kötü çalışma koşullarını kınamak amacı ile aşağı atlayacaklarını açıkladılar. Bundan bir yıl önce, 18 Foxconn çalışanı ülkenin dört bir yanında fabrika çatılarından atlamış ve 14 çalışan ölmüştü. Olaylardan sonraki yıl şirket, binalarına kötü şöhreti ile bilinen intihar fileleri kurdu.
Ayrıca Foxconn şirketinin, ürünlerini imal etmekle sorumlu olduğu şirketler arasında Sony, Nintendo ve HP gibi büyük elektronik şirketleri de var. 150 çalışanın dâhil olduğu eylem, 600 çalışanın Acer marka bilgisayar kasalarının seri imal hattında görevlendirilmesinden sonra gerçekleştirildi.
Eylem yapan çalışanlardan biri “Bizi hiçbir eğitim olmadan ve azar azar ödeme ile çalışmaya tabi tuttular. Montaj bandı çok hızlı ilerliyordu ve bir sabah hepimizin elleri su toplamış ve kararmıştı. Ayrıca fabrika toz içindeydi ve kimse buna dayanamadı. Başa çıkamadığımız için grev kararı aldık. Sorun para değildi, sadece başka seçeneğimiz kalmamıştı. Yöneticiler, istifa etmek isteyenler bir aylık maaşını alabilecek demişlerdi, ancak sonrasında bu teklifi de geri çektiler. Bu nedenle biz de çatıya çıktık ve şirketi aşağı atlamakla tehdit ettik” dedi.
Sadece Foxconn firması değil Çin’de ucuz işçi gücünden yararlanabilmek için kötü şartlarda işçi çalıştıran birçok firmanın başına benzer olaylar geldi. Bu firmalar çalışanların üstüne geldikçe intihar fileleri gibi çözümler bu tip eylemlere engel olamaz.
Kaynak: Minds