Bahçesinde, balkonunda rengârenk bitkiler yetişen evler çiçeksiz evlere nazaran içeride daha mutlu insanların yaşadığına inandığım evlerdir. Zira bitkiler insanın neşesini evin dışına yansıttığı hâlidir. Bitki uğraşıdır. Bitki umuttur. Ancak, günümüz şartlarında, açık alanların azalmasından dolayı ortaya çıkan yer bulma problemi yüzünden bitki daha çok insanın içinde kalan bir ukdedir.
Gerek soğuk hava şartları, gerekse kalabalık şehirlerin verdiği gürültüden kaçınmak veyahut araba yollarına yakın olmanın olumsuz etkisi olan tozların evin içine girmesini önlemek amacıyla balkonların kapatılması, balkonsuz yapılan yeni apartmanlar, hele bahçeli evlerin iyice azalıp bitmesi bitki yetiştirecek alanları sınırlıyor. Oysa gerçekte, durum o kadar da vahim değil. Dışarıda büyüteceğiniz bitkileri kapalı mekânlara enfes farklı yollarla taşımak, evinizin içini yeşillendirmek hiç de zor değil.
Şimdi okuyacağınız farklı bitki yetiştirme yöntemleri ile size bol yeşilli günler dilerim.
Şişe mantarından minik saksılar
Evde biriken şişe mantarlarını çöpe atmak yerine onları farklı alanlarda işe yaratmak hem çevreci bir yaklaşım hem de evinin içini tasarlamada farklı bir dekoratif yöntem arayanlar için güzel bir alternatif olacaktır. Minik saksılar hazırlandıktan sonra tercihe göre çeşitli yerlere monte edebilir, arkalarına yerleştirilen küçük bir mıknatıs sayesinde buzdolabınızın üzerini minik bitkiler ile yeşillendirebilirsiniz. Şişe mantarından saksı yapımını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Saksı bitkilerinden hoşlanmayanlar için havalı bitkiler
Evimi yeşillendirirken saksı kullanmak istemiyorum diyorsanız, Türkçede hava çiçeği, hava otu diye isimlendirebileceğimiz “air plant” bitkisi tam istediğiniz özelliklere sahip. Toprağa bağlı yetişmedikleri için evin içinde daha çok canlı bir biblo gibidir. Diğer bitkilere nazaran daha çok bakım gerektiren hava çiçeğini evin özellikle esintili bölgelerine güneş ışığı alacak şekilde yerleştirmeniz gerekir.
Küçük çöl dünyası
Kaktüs ve sukulent bitkilerini teraryumlarda yetiştirmek çok doğru bir tercih değildir. Zira içeride oluşan çok fazla nem bu bitkiler için iyi değildir. Ancak, yine de yetiştirmek istiyorsanız ağzı geniş kaplar kullanarak bitkilerin zarar görmesini önleyebilirsiniz. Her hâlükârda, bir kapta küçük bir çöl dünyasına sahip olmak sizi kış depresyonundan bir nebze kurtaracaktır.
Marimo yosun topu
Marimo ismiyle bilinen bu tatlı yeşil alg, Japonca “top yosun” anlamına geliyor. Marimo yosun topu bitki yetiştirmek bir yana, sanki evde besleyeceğiniz yeni bir arkadaş. Bakımı da oldukça kolay olan Marimo yosun topunun ihtiyacı olan şeyler: Haftalık değiştireceğiniz oda sıcaklığında musluk suyu ve biraz ışık. Yılda ancak yarım santim büyürler ve en fazla 40 santimetreye ulaşabilirler. Ömrüne gelince, iyi bakılan bir Marimo, sizden sonraki kuşakları bile görebilir.
Sümbül şaşırtma yöntemi
İnsanlar kış soğuğunda çiçek soğanı yetiştirebilmek için yüzyıllardır çeşitli hilelere başvuruyorlar. Şaşırtma yöntemi ile büyütülen sümbüller 18’inci yüzyıl Osmanlı döneminde başlamış ve o zamanlar bu tip yetiştiricilik için “sümbül vazoları” satılırmış. Günümüzde sümbül vazosu satılmıyor olsa da alt kısmı şişkince, boğazı dar olan karaflar bu iş için oldukça uygun. Sümbül dışında bu yöntem ile yetiştirilebilen ve yaygın kullanılan diğer soğanlar; beyaz kâğıt çiçeği, lale ve nergis zambağıdır. Şaşırtma yönteminde işlem oldukça basit, ancak çiçek soğanının ve kullanılmak istenen vazoya göre değişiklikler gösteriyor.
Sera avizesi
Salon avizenizde küçük bir sera yaratmak istemez misiniz? Fotoğrafta görülen avize Çek tasarımcı Kristyna Pojerova’nın dizaynı olmakla birlikte oldukça pahalı. Bu sebeple satın almaktan ziyade kendi sera avizenizi kendinizin yapmasını öneririm. Fikir edinmek adına tasarımcının kendi internet sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.
Duvar teraryumu
Alışılagelmiş kavanoz teraryumlarına bir alternatif olan duvar teraryumları uzman Kim Fisher’ın parlak fikri olarak ortaya çıktı. Bir kısmı karınca çiftliği, bir kısmı çöl görünümünde olan ve güzel bir tabloyu andıran, içinde sukulent bitkisini ve toprak gerektirmeyen hava çiçeğini barındırabilen bu el yapımı teraryumlar gerçekten çok şık.
Bonsai
Saksı anlamına gelen “bon” ve ağaç yetiştirme anlamına gelen “sai” sözcüklerinden türeyen Bonsai, özel tekniklerle ağaçların saksılar içinde budanarak ve bodurlaştırılarak büyütülmesi sanatıdır. Özünde, yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçları yaşatma felsefesini barındırır. Büyük şehirlerde insanların doğaya olan özlemlerini minyatür olarak karşılar. Özenle seçilen ağaç dalları sizden ilgi ve sabır bekler. Gerçekten sabırlıysanız, ufak balkonunuzda Bonsai koleksiyonuna başlayabilirsiniz. Sonra bırakın, çocuklarınıza, torunlarınıza miras kalsın.
Tini mini bitki, taşınabilir etki
Sanatçı Colleen Jordan’ın tasarladığı giyilebilen bitkileri kolye, rozet ve bisikletinize takabileceğiniz bir aksesuar olarak kullanabilirsiniz. Böylece bitki yetiştirmek için ekstra yer ayarlamak zorunda değilsiniz. Bitki aksesuarınızı taktığınız sürece çiçeğiniz gittiğiniz her yerde daima yanınızda olacak. Sanatçının bütün ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Kavanozda orkide
Viktorya döneminin şık toplumlarında “mutlaka olması gereken” bir bitki olan orkide, günümüzde hâlâ her yerde bulunabilen, bulunduğu yeri güzelleştiren asil bir çiçektir. Cam fanusta büyüttüğünüz orkideniz ise kapalı mekânda bitki yetiştirmenin bir diğer enfes yolu olmakla birlikte, evinizin bir köşesinde Viktorya dönemi esintisi yaratacaktır.
Mutfak bahçeciliği
Nane, maydanoz, dereotu, kekik ve fesleğen gibi mutfakta mutlaka olması gereken otlar, tüketilen her ürün gibi kullanıldıkça bitiyor ve sık sık satın alınması gerekiyor. Bu gibi, evde bittikçe yenilenen, devamlı bir tüketim durumunda insanın kendine yönelteceği bir soru olmalı: “Üretebilir miyim?” Üretmektense satın almayı tercih eder insan genelde. Oysa, gereksiz tüketimi önlemenin özünde; bir şeyi satın almaya başvurmadan önce “acaba buna ihtiyacım var mı?” veyahut “üretebilir miyim?” soruları üzerinde düşünmek yatar.
Gelelim konumuza. Mutfak bahçeciliği tüm dünyada, özellikle ne yediğini bilmek isteyen insanlar arasında artık çok tercih edilen bir bitki yetiştirme modası. Üstelik bunun için çok büyük alanlara da ihtiyaç yok. Balkonun bir köşesi ya da mutfak penceresi önü bu iş için yeterli. Kapladığı alanı az, avantajı oldukça fazla olan mutfak bahçeciliği ile hem ev ekonomisine katkı sağlayacak, hem mutfakta hâlihazırda büyüyen otları ihtiyacınız olduğunda elinizin altında hemen bulacak ve ayrıca kendi üretiminizi yemenin de sevincini yaşayacaksınız.
Faydalı bir not: Tohum ve fidanları ekmek için en uygun zaman, havaların açmaya başladığı mart sonu nisan başıdır.
Ampul içinde küçük bir bahçe
Eski ampuller yeniden kullanılmak için oldukça uygun nesnelerdir. Estetiğinden olsa gerek, ampul, yıllar boyunca yeniden kullanma fikirleri ve çeşitli zanaat çevrelerinde çok yaygın kullanılan nesnelerin başında gelir. Ve ampul, yaratıcı bir yeniden kullanma fikri ile işte tekrardan karşımızda: Teraryuma dönüşen ampuller.
Eski ampulünüzden bir teraryum yaratmak isterseniz nasıl yapılacağına dair fikirlerinizi somutlaştırmak adına, buradan buyurun.
Kaynak: Tree Hugger