Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiKedi mırıltısının tedavi edici gücü

Kedi mırıltısının tedavi edici gücü

-

Kedi dostunuzun mırıldadığı esnada hem sizi hem de kendisini iyileştirdiğini biliyor muydunuz? Bir kedinin tüylerini okşarken belki de stresinizin azaldığını, sakinleştiğinizi hissettiğiniz olmuştur. Bu aslında bir his olmaktan da öte, bilimsel bir gerçek.

Kediler 20-140 Hz aralığında mırlama titreşimleri yayarlar. Bazı bilim insanları bu sesin gırtlaktaki bir titreşim sayesinde oluştuğunu, bazıları da kedilerin göğüs duvarındaki kan damarlarının titreşimiyle bu sesin çıktığını iddia etmektedir. Bu konuda araştırmalar yapan tüm bilim insanlarının ortak görüşü ise “kedi mırıltısının tedavi edici gücü”dür.

Kedilerin mırıltısını her zaman mutluluklarıyla özdeşleştirmişizdir. Bu doğru olmakla birlikte aslında biraz eksiktir. Kediler mutsuzken veya canları acırken de mırıldarlar. Bir örnek olarak, doğum yapan kedilerin doğum anında mırıldadığı gözlemlenmiştir. Bu, onlar için bir tür terapidir. Mırlama titreşimleriyle kendilerini hem fiziksel hem de psikolojik olarak iyileştirirler. İşte minik dostlarımızın kendilerini iyileştirmelerine yarayan bu ses, bizleri de daha sağlıklı hale getirmektedir.

Kedi mırıltısı stresi azaltır. Düşük frekansta seyreden ve devamlı bir uğultu halinde olan bu ses işitildiğinde beyindeki temporal lobun derin yapılarında bulunan Hesl Giyrusu denen yerde oksijen ve glikoz tüketimi artar, vücuttaki kan basıncı düşer. Bu durum kişide pozitif duyguların oluşmasına sebep olur. Mırıltı esnasında insan vücudunda kendimizi daha mutlu hissetmemizi sağlayan serotonin, prolaktin ve oksitosin hormonlarının da arttığı belirlenmiştir.

Daha az stres, daha az kalp krizi riski

Kedi dostuyla yaşayanların, diğer insanlara göre yüzde 40 daha az kalp krizi riski olduğu da kanıtlanmıştır. Bilim insanları bu durumu mutluluk verici, sakinleştirici etkiye dayandırmaktadır. Yani daha az stres, daha az kalp krizi riski…

kedi miriltisinin tedavi edici gucu1

Mırıltının, kedilerin kendi kemikleri üzerinde ve onlarla etkileşimde olan insanların kemikleri üzerinde iyileştirici etkisi de vardır. Çünkü 20-50 Hz ve 100-200 Hz frekansları kemik sağlığını korumada en uygun titreşim aralıklarıdır. Aynı zamanda bu frekans aralığı, tendon ve kas sakatlanmalarını da rahatlatmaktadır.

Evde bir kediyle yaşamanın nefes darlığı (dispne) ve astım riskini düşürdüğü de ortaya çıkmıştır, bunun sebebi mırıltının solumum sistemimize de iyi geliyor olmasıdır.

Görülen o ki, minik dostlarımız sevimli olmalarının yanı sıra yaşamımızı daha mutlu geçirmemize de yardımcı oluyor!

kedi miriltisinin tedavi edici gucu6 kedi miriltisinin tedavi edici gucu4 kedi miriltisinin tedavi edici gucu3 kedi miriltisinin tedavi edici gucu5 kedi miriltisinin tedavi edici gucu2

Çizimler: Lingvistov
Kaynak: Daily Infograpgic, Klasik Yoga, Sabah, Okyanus, Kedi Dostu

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
İpek Itır Can
İpek Itır Can
"Sen mavi bir tilkiydin, binmiştin mavi ata..."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol