Ana SayfaYeşilPaylaşım ve SürdürülebilirlikFransa’da tek kullanımlık plastiklerin üretimini kısıtlayan yasa onaylandı

Fransa’da tek kullanımlık plastiklerin üretimini kısıtlayan yasa onaylandı

-

Fransa’da tek kullanımlık plastik piknik malzemelerinin üretimini yasaklayan yeni bir yasa onaylandı. Yeşil Büyüme için Enerji Geçişi (Energy Transition for Green Growth) inisiyatifi kapsamında yapılan yeni yasanın 2020’de yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Brüksel merkezli ambalajcılar birliği Pack2Go ise bu yasadan pek memnun değil ve geri çekilmesi için elinden geleni yapacağa benziyor.

Yeni yasa kapsamında Fransa’da tek kullanımlık plastiklerin pek çoğunun 2020 yılına kadar, biyolojik olarak çürüyebilen ve kompost yapımına katılabilen maddelerden üretilmeye başlanılması amaçlanıyor.

Ambalaj ve tek kullanımlık plastik üreticilerinin oluşturduğu Pack2Go ise tabii ki durumdan rahatsız. Yeni yasa Pack2Go için bütün üretim süreçlerini değiştirmeleri anlamına geliyor ve bu da sermaye kullanımı ve kaynakların yeni makinaların alımına ve üretim noktalarının tamamen değiştirilmesine kullanılması gerektiği anlamına geliyor. Hatta yeni alanlardan mühendislerin işe alınması ve işçilerin yeniden eğitilmesi gerekiyor. Bu dönüşüm sürecinde Pack2Go üyesi şirketlerin, daha önceden kaptıkları köşeleri çevreci girişimcilere kaptırması ve zarar etmesi mümkün.

Ticari kaygılar ve iktidar savaşları

Pack2Go’nun genel sekreteri Eamonn Bates “Yürürlüğe girecek yeni yasa Avrupa Komüsyonu’na aykırı ve bunu engellemek için yasal hakkımızı kullanacağız” şeklinde kendilerini ifade ediyor. Burada kastedilen, yapılan yasanın “serbest piyasa”nın serbestliğine aykırı olduğu. Ayrıca yeni yasa kapsamında üretilen tek kullanımlık piknik malzemelerinin, daha doğa dostu olduğuna dair bir kanıt olmadığını da öne sürüyor. Hatta insanların bu yeni çatal bıçakları “nasıl olsa doğal” diyerek doğaya atacaklarını ve kirliliği arttırma riskinin olduğunu ifade ediyor.

Bu noktada çözüm basit, insanlar da sağduyulu davransın ve çöplerini doğaya atmasın. Yeni ambalajların daha çevre dostu olup olmadığını analiz etmek için ise her iki alternatifin de üretim ve geri dönüşüm safhalarında kullanılan su ve enerjinin kıyaslanması ve doğaya yaptıkları salımların karşılaştırılması gerekiyor. Ticari kaygıları olan insanların böyle açıklamalar yapması tabii ki çok “doğal”; fakat son sözü bağımsız bilimsel analizler söylese daha iyi olur.

Kaynak: Telegraph, Independent

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Esnek çalışma iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir silah olabilir

Citrix’in de destek verdiği Yeşil Gelecek Endeksinin (Green Future Index) ortaya koyduğu üzere, yeni çalışma modelleri yalnızca konfor sağlamakla kalmıyor, iklim değişikliğiyle mücadeleye anlamlı bir...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol