Ana SayfaEkolojiTarım & GıdaBirleşmiş Milletler uyarıyor: Ciddi bir insani kriz ile karşı karşıyayız

Birleşmiş Milletler uyarıyor: Ciddi bir insani kriz ile karşı karşıyayız

-

Birleşmiş Milletler, Afrika’nın üç ülkesi ve Yemen’deki 20 milyon insanı etkileyen kıtlık ve yetersiz beslenme riski konusunda uyarıyor.

Somali’ye ziyaretim sırasında gördüğüm ve duyduğum şey sarsıcıydı. Kadınlar ve çocuklar yemek ve su arayışı için haftalarca yürüyorlar.
– Stephen O’Brien

Dünya, İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana en büyük insani kriz ile karşı karşıya. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Cuma günü yapılan bir açıklamada, İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien uyarıda bulundu. Uluslararası örgüte göre, silahlı çatışmaların hedefi olmuş dört ülkede (Yemen, Güney Sudan, Nijerya ve Somali) 20 milyonun üzerinde insan yetersiz beslenme ve kıtlık riski ile karşı karşıya.

Nijerya, Güney Sudan, Somali ve Yemen’de yetersiz beslenen çocuk sayısı. Telif: AFP ve UNICEF

Birçok insan açlıktan ölecek

Mart ayı başında Yemen’i, Güney Sudan’ı ve Somali’yi ziyaret eden Stephen O’Brien, bir felaketi önlemek adına Temmuz ayına kadar uluslararası toplumdan 4,4 milyar dolar toplanmasını talep etti.

”Aksi takdirde, tahmin edebiliriz ki birçok insan açlıktan ölecek, geçim kaynaklarını kaybedecek ve son yıllarda zor bir şekilde elde edilen politik kazanımları kaybedecek” diye belirtti.

”Küresel olarak, kolektif ve koordineli bir şekilde çabalar olmazsa, insanlar öylece açlıktan ölecek, birçoğu da hastalanacak ve hastalıktan ölecek. Çocuklar gelişim anlamında geride kalacaklar ve okulu kaçıracaklar. Geçim kaynakları, gelecekler ve umutlar kaybolacak” diye de ekledi.

Yemen’de dünyanın en kötü insani krizi yaşanıyor

Yemen’de durum daha dramatik. BM’ye göre, 18 milyon kişiye denk gelen nüfusun üçte ikisinin yardıma ihtiyacı var.

7 milyonun üzerinde insan, bir sonraki yemeklerinin nereden geleceğini bilmiyor.

Örgüte göre, 2015 yılı Mart ayından beri 7.400 insan Yemen çatışmasında öldü. İki taraf arasındaki yeni anlaşmalar, geçtiğimiz ay 4,9 milyon insana gıda yardımı yapma konusunda ilerlemeye olanak sağlasa da, ”çatışmadaki taraflar insani yardımlara daimi erişimi reddediyor ve yardımı siyasi emellere alet ediyor” diye belirtiyor O’Brien.

O’Brien’a göre, 12 milyon insana yardım edebilmek için 2,1 milyar dolara ihtiyaç var. 25 Nisan 2017 tarihinde Cenevre’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımıyla yardım bütçesini arttırmak için bir konferans gerçekleşecek.

Afrika’nın 3 ülkesi sivil savaş felaketi ile karşı karşıya

Afrika’da 2013 Aralık ayından bu yana ülkede devam eden sivil savaş Güney Sudan‘ı özellikle etkiledi. 7,5 milyon kişinin yardıma ihtiyacı var. Bu sayı geçen yıla kıyasla 1,4 milyon daha fazla. Ülke 3,4 milyon yer değiştirmiş insan barındırıyor.

Somali’de 6,2 milyon insan nüfusunun yarısından fazlasının yardım ve korumaya ihtiyacı varken, 2,9 milyon insan kıtlık tehdidi altında. Milis grupları ve suç çeteleri tarafından sürdürülen kaos ve şiddetin neredeyse 30 yıldır sürdüğü bu ülkede, BM’ye göre 5 yaş altı 1 milyona yakın çocuk bu yıl ciddi beslenme yetersizliği yaşıyor.

O’Brien’a göre, 2009’dan beri Boko Haram‘ın yaptıklarına sahne olan, iklim değişikliğinin vurduğu ve kötü yönetimin kurbanı Nijerya’nın kuzey doğusunda, 10 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyacı var ve bunun 7,1 milyonu ciddi gıda güvenliği tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaynak: L’express, Ici

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...

Girişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol