Ercan Kesal ile adalet ve vicdan üzerine
Ercan Kesal’in Gezici Festival için seçtiği adalet ve vicdan temalı üç film izleyicilerle buluştu. Kesal, Öldürme Üzerine Kısa Bir Film, Satıcı ve 12 Kızgın Adam’ın yer aldığı programdaki gösterimlerin ardından izleyicilerle buluştu. “Adaletin ne olduğunu bilemeyebiliriz ama adaletsizliğin ne olduğunu biliyoruz. Adalete, sürekli adil olma eylemi diyebiliriz.” diye sözlerine başlayan Kesal insanların kendi doğrularının şaşmaz olduğuna inanmasının, her şeyi bildiğini sanmasınının en büyük trajedimiz olduğunu vurguladı. Kesal, seçtiği filmlerin bu düşünceler etrafında gezindiğini belirtti. Toplumsal hafızanın gün geçtikçe zayıfladığı, toplumsal kayıtsızlığın daha da büyüdüğü bir dönemden geçiyor olmamızın filmleri seçmesinde etkisi olup olmadığına dair bir sorunun gelmesi üzerine üzerine Kesal, “Anılarımız, geçmişimiz, belleğimiz bizim kalbimizin bekçisi. Kalbimizdeki anılara sahip çıkmalıyız. Onlar bizim kalbimizdeki kötülükleri yiyorlar.” diye yanıt verdi.
Yol yeni versiyonuyla izleyici karşısına çıktı
Gezici Festival, Yol’un yeniden kurgulanmış ve dijital olarak yenilenmiş versiyonunun gösterimiyle başladı. Filmin yapımcılarından Donat Keusch’un sunumuyla gerçekleştirilen gösterimde, Yol’un otuz beş yıllık yolculuğundan da bahsedildi. Keusch, Cannes Film Festivali’ne başvurduklarında festival yönetiminin filmi kısaltmalarını talep ettiğini ve o yüzden Yol’un Yılmaz Güney’in istediği haliyle festivalde gösterilemediğini belirtti. Film, Altın Palmiye kazanmasının hemen ardından elli ülkeye satıldığı için yeniden kurgu sürecinin ertelendiğini söyleyen Keusch, filmin Gezici Festival’de gösterilen versiyonunun Güney’in hayalindeki kurguya en yakın hali olduğunu belirtti. Yapımcı, Yılmaz Güney’e filmi yeniden kurgulayacağına dair verdiği sözü anca yerine getirebildiğini, filmin eksik parçalarının toparlanmasının, yeniden kurgulanmasının ve dijital olarak yenilenmesinin altı yıllık bir sürece yayıldığını söyledi. Yol’un, Gezici Festival’deki Türkiye prömiyerine ardından birçok Avrupa ülkesinde vizyona gireceği ve önümüzdeki yıl içinde DVD ve Bluray baskılarının piyasaya sürüleceği de belirtildi.
Türkiye sinemasının ödüllü filmleri Gezici Festival’de gösterildi
Emre Yeksan’ın prömiyerini Venedik Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda yapan ilk uzun metrajlı filmi Körfez’in gösterimi film ekibinin katılımıyla gerçekleşti. İzleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılanan gösterimin ardından filmin yönetmeni Emre Yeksan, oyuncusu Ahmet Melih Yılmaz, yapımcısı Anna Maria Aslanoğlu ve kurgucusu Selda Taşkın seyircilerden gelen soruları yanıtladı. Fikret Reyhan’ın bol ödüllü ilk filmi Sarı Sıcak’a da seyircinin ilgisi büyüktü. Filmin ardından Reyhan izleyicilerle film üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.
Guy Ben Ner söyleşisi gerçekleştirildi
Goethe Institut’ta İsrailli sanatçı Guy Ben Ner’in 5 filmi izleyiciyle buluştu. Gerçekleşen gösterimlerin ardından sanatçı Guy Ben Ner ile Köken Ergun arasında bir sanatçı konuşması gerçekleştirildi. T. Melis Golar küratörlüğünde hazırlanan Keşke Başka Bir Yerde Olsaydım (Guy Ben Ner) sergisi 10 Aralık’a kadar Çağdaş Sanatlar Merkezi Füreya Koral Sergi Salonu’nda devam ediyor.
Baba Zula’nın Müziği Eşliğinde Film Gösterimi
Baba Zula ile Gezici Festival işbirliği devam ediyor. Eye Film Müzesi işbirliği ile gösterilen Filibus: Göklerin Gizemli Korsanı filmine Baba Zula’nın canlı müziği eşlik etti. Çankaya Çağdaş Sanat Merkezi ve Goethe-Institut’ta gerçekleştirilen gösterimler Ankaralı izleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılandı.