Ana SayfaEkolojiEnerjiAğaçları taklit eden sistem karbondioksidi yakıta çeviriyor

Ağaçları taklit eden sistem karbondioksidi yakıta çeviriyor

-

Kanadalı bilim insanları endüstriyel karbondioksit dönüştürme tesisi geliştiriyorlar. Bu tesis atmosferdeki karbondioksidi çekip, sıfır-karbon dizel yakıta çeviriyor. Teknoloji girişimcisi Carbon Engineering firması tarafından geliştirilen sistem, kısmen Bill Gates tarafından da destekleniyor. Sistem temel olarak ağaçların yaptığını taklit ediyor. Ancak ağaçların yetişemeyeceği buzlu alanlar ya da çöllerde de kullanılabiliyor.

Karbondioksit dönüşüm tesisi, karbondioksidi sudan ayrılan hidrojenle birleştirerek hidrokarbon yakıtını oluşturuyor. Bu yeni teknoloji, yenilenebilir enerjiye tamamlayıcı çevre dostu yakıt üretme hedefiyle geliştiriliyor.

Carbon Engineering İş Geliştirme Yöneticisi Geoff Holmes, The Guardian’a verdiği demeçte “Ucuz güneş ve rüzgar, elektrikten kaynaklanan emisyonu azaltma işinde harikalar yaratıyor. Geriye ulaşım sektörü kalıyor” diyor ve bu açığın da geliştirilen yeni sistemle kapatılabileceğini ima ediyor.

Ağaçları taklit eden sistem karbondioksiti yakıta çeviriyor

İklim değişikliğine karşı yapılan güzel girişimin benzerleri; New York merkezli Global Thermostat ve İsveç merkezli Climeworks tarafından yapılıyor. Ancak bu sistemin ekonomik olarak nasıl yapılacağı hâlâ soru işareti. Sorunlardan biri karbondioksidi 400ºC dereceye kadar ısıtmanın yüksek mâliyeti. Bir diğer sorun ise projelerin fizibilite raporları hazırlanıncaya kadar çok az sayıda şirketin mâli destek sağlaması.

The Guardian gazetesinin haberine göre, hükümetler çevre için ne kadar faydalı olursa olsun, sadece çevredeki karbondioksidi emen bir sisteme mali destek sağlamak istemiyorlar. Ayrıca birinin bu desteği sağlamayı istemesi durumunda ise, dünya ikliminde farkedilebilir bir fayda sağlayabilir bir sistemin kurulması için milyarlarca doları gözden çıkarması gerekiyor. Ayrıca bu geliştiricilerin, yatırımcılara karşılık olarak kıymetli bir değer önermesi gerekiyor ki bu da yakıt.

Hâli hazırda Carbon Engineering’in sistemi yılda sadece 450 ton karbondioksit yakalayabiliyor. Bu da ortalama Kanadalıların karbon emisyonunun yüzde 33’üne karşılık geliyor. Ancak bu sistemin daha pratik olması açısından 20 bin kat büyütülebileceği de ilave ediliyor.

Ağaçları taklit eden sistem karbondioksiti yakıta çeviriyor (2)

Videoda da açıklandığı üzere direk hava yakalama, araçlardan çıkan karbondioksit emilmesinde tek olası yol gibi görünüyor. Bu araçlar; arabalar, uçaklar, kamyonlar, günümüzde oluşan karbon emisyonunun yüzde altmışını oluşturuyor. Söz konusu sistem karbon emen ağaçlardan, bin kere daha az yere ihtiyaç duyuyor ve çöllere, tarıma ya da ikamete uygun alanlara yerleştirilebiliyor.

The Guardian’a konuşan Kaliforniya tabanlı Karbon Temizleme Merkezi’nden Noah Deich, “Bilim insanları, iklim değişikliği ile mücadele için çok daha büyük sistemlere ihtiyaç duyulduğuna artan şekilde inanıyorlar. Direk hava yakalama heyecan verici ve kayıtlara geçen önemli bir teknoloji olabilir” diyor.

Girişimcilerin havadan karbondioksit çekip yakıt yapması ne zaman günlük hayata geçer henüz belirsiz, ancak haberi bile oldukça heyecan verici…

Karbondioksidin havadan yakalanıp yakıt elde edilmesi (İngilizce):



Kaynak:
Science Alert

SON YAZILAR

Yeni çağın şafağında!

Artık yeni çağın şafağındayız. Faşizmin tanımı bellidir. Birine istemediği ya da farkında olmadığı bir şeyi ona sormadan yapmak ya da onu buna zorlamaktır. Faşizm faşizmdir; ister hayvana ister...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...

Nükleer inadından vazgeçin!

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın yapımcı şirketi ROSATOM’un, TAEK'in Akkuyu NGS ikinci reaktörü inşaatı için sınırlı izin vermesine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’dan tepki geldi. İzin...

Elveda rüzgar, güneş, verimlilik, demokrasi

Ne yenilenebilir enerji ne de enerji verimliliği ülke politikasının önceliği değil artık. Zaten 2007’deki mevzuat çalışması bugüne kadar ertelene ertelene güdük hale geldi bile. Artık...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol