Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıBu kaplumbağa doğanın direncinin diğer adı oldu

Bu kaplumbağa doğanın direncinin diğer adı oldu

-

Peanut (Fıstık) ismi verilen kaplumbağa, 20 yıl önce bir bira kutusu plastiğine sıkışmıştı. Deforme olan vücuduyla kısa sürede öleceği düşünülüyordu ama o tam 22 yıl direniyor. O artık doğanın insan kaynaklı kirlenmeye karşı direncinin sembollerinden biri.

Kaplumbağa Peanut’un hikayesi hem insanın doğayı kirleterek dünyadaki diğer canlıları nasıl kötü etkilediğinin bir örneği hem de doğanın bu kirlenmeye, bu tahribata karşı direncinin adeta artık diğer adlarından, simgelerinden biri.
Peanut’un acı ve direncin karıştığı hikayesi 1980’li yıllarda başlıyor. Peanut, bebek kırmızı kulaklı kayakçı (Trachemys scripta elegans) türünden bir kaplumbağa. Yarı-su türü olan bu kırmızı kulaklı kayakçılar, karada ve göletlerde gezebiliyor. Bu cins ise yavaş akımı olan sularda görülen bir tür olarak tanınıyor.

Peanut, ABD Missouri’de özgürce yüzerken, bir gün bir bira kutusu plastiğine takılıyor. Ne kadar çıkmaya çalışsa da plastik içine daha da çok giriyor. İçinde mahsur kaldığı bu plastik içinde yaşamaya ve büyümeye devam ediyor. Yıllar içinde ise vücudu deforme oluyor. Değişen vücut şekli ile cinsi içinde dışlanma gibi bir durumla karşılaşırken aynı zamanda diğer bazı su canlıların da saldırısına uğradığı oluyor.

peanut 3
Fotoğraf: www.iflscience.com

1993 yılında ise Peanut, insanlar tarafından fark ediliyor. Etrafındaki plastik kesiliyor ve kurtarılıyor. Aradan tam 22 yıl geçtikten sonra ise Peanut hâlâ hayatta ve bir bakıcısı da var artık.

peanut
Fotoğraf: www.iflscience.com

Peanut, geçtiğimiz yıllar içinde başlayan Missouri Eyaleti’nin “Çöpe Dur” kampanyasının yüzü de olmuştu. Onun hikâyesi, insan kaynaklı kirlenmenin doğayı ve diğer canlıları nasıl tehdit ettiğinin bir örneği olarak doğa-hayvan hakları mücadelesine de ışık tutuyor.

peanut 2
Fotoğraf: www.iflscience.com

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Mete Gürkan
Mete Gürkan
Tanımların, sıfatların kısıtlayıcılığına inanır ama onun için anahtar bazı kelimeler, kavramlar vardır; insan hakları, hayvan hakları, her türlü tahakküme, ayrımcılığa karşı olmak, yeşil ve sol, özgürlük, eşitlik, veganizm, Beşiktaş gibi. Ve bir de sıkı bir Dylan’esk.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol