Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıBizim büyük ayıbımız: Yaşam alanını işgal et, işkence yap, cezası 532 Lira!

Bizim büyük ayıbımız: Yaşam alanını işgal et, işkence yap, cezası 532 Lira!

-

Sokaklarda yaşayan hayvanların ortalama yaşam süresi duyarsız insanlar nedeniyle yarılara düşmekte. İnsanların hayvanlara hiçbir şey yapmamış olmasına bile olumlu bakıyor olmak aslında ortamın ve insanların ne kadar kötü olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Hayvanların yaşam alanının giderek azaldığı hatta yok olduğu günümüz toplumunda onların yaşam alanını işgal etmekle yetinmeyip bir de onlara zarar vererek işkence uygulayan insanlara da 532 lira para cezası verilmesi ise bizim büyük insanlık ayıbımız!

Küçük bir kediyi kutuya koyarak kutuyu koli bandı ile yapıştırıp “Kargoya vereceğiz” şeklinde alay eden insanlıktan nasibini almamış kişilere de aynı ceza veriliyor. Para cezası onları bu davranışından alıkoymayacak ve caydırmayacak yetersiz bir cezadır.

Yaralı bir sokak hayvanı bulduğumuzda veya arabayla istenmeyen bir kaza durumunda arayacağımız veteriner kliniği ücretsiz olarak yaralı hayvanı tedavi edebiliyor. Toplumumuzda bu gerekli davranış bile tam anlamıyla her yerde değer görmüyor. Toplumun az bir kısmı bu duyarlılık bölümünde yer alıyor. Bir hayvanseverin sokak köpeği için yaptığı kulübenin üzerinde “Köpek kulübesi, lütfen zarar vermeyin, almayın” yazısı yazıyorsa eğer, bu toplum yeterince bilinçlenmemiş ve cezalar da caydırıcı olamamıştır. İşlenen bu suçlar sadece para cezasıyla kısıtlı kalıyor. Üstüne üstlük şahsın sabıka kaydına bile yazılmıyor.

Oluşturulan kanunlar arasında hayvanların rahat yaşam alanını işgal etmemek gibi bazı maddeler yer alıyor. Yer alan bu maddelere belediyeler bile uymazken toplumun bilinçli olması da beklenemez. Toplum bu konuda belediyelerce verilen seminerlerde bilinçlendirmeli ve hatta kampanyalar başlatılmalı. İlkokul derslerine bile gerekli hayvan sevgisini aşılayacak dersler konulmalı. Belediyelerin yeşil alanlara bile artık beton atması durdurulmalı ve her sokağa gerekli miktarda hayvan kulübesi ve yemliği yapılmalı. Bu karşı karşıya olduğumuz ve geleceğimizi etkileyecek büyük bir sorun. “Sahipli” hayvanların ve “sahipsiz” hayvanların haklarının eşit olmasını istiyoruz!

Küçük dostlarımıza yardım edelim ve onlara sevgimizi göstermekte çekinmeyelim. Dünya aslında küçük değil, hepimize yetecek kadar büyük. Bir sokak hayvanının gözyaşlarına sebep olmayalım…

Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Trafik kazasında yaralanan hayvanın tedavi masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Ertan Erfidan
Ertan Erfidan
1999 İzmir doğumlu. İzmir'de yaşıyor. Müzik Bilimleri Lisans 1 öğrencisi. Müzisyen, duygu insanı.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol