Ana SayfaEkolojiTarım & GıdaÇağımızın en büyük sorunlarından kıtlığa etkili bir çözüm: Hidroponik tarım

Çağımızın en büyük sorunlarından kıtlığa etkili bir çözüm: Hidroponik tarım

-

Tarım alanlarının her geçen gün daha da azaldığı dünyamızda topraksız tarımın önemi gitgide artıyor ve her geçen gün aşama kaydediliyor. Peki, yaşadığımız çağın en büyük sorunlarından kıtlığa çözüm sunabilecek hidroponik tarım nedir? 

Toprak olmadan durgun su kültürü içinde uygulanan bir tarım biçimi sayılan hidroponik tarım, bitkilerin yetişirken ihtiyaç duyduğu besinlere besin solüsyonları vasıtasıyla erişir. Çin‘de pirinç yetiştiriciliğinde topraksız tarımın ilk örnekleri görüldüğü gibi Eski Mısır’da Nil Nehri‘nde de yapıldığı biliniyor. Fakat bilinen haliyle 1929’da İngiltere’de Profesör Doktor William Gericke tarafından uygulanmaya başlandı. Şu an için ise Hollanda ve İsrail bu alandaki çalışmaları ile ön planda.

Hidroponik tarım, bitkinin büyümesi sırasında ihtiyaç duyacağı besinlere ulaşmasında büyük kolaylık sağlar. Bu sayede verim yüzde 50’ye varan oranda artar ve daha sağlıklı bitkiler elde edilir.

Bütün bitkiler bu yöntemle yetiştirilebilir fakat otsu gövdeye sahip bitkiler için bu yöntem daha uygundur. En çok yetiştirilen ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz: Domates, tatlı biber, salatalık, kabak, sultani bezelye, fasulye, ıspanak, marul, pazı, acı biber, fesleğen ve brokoli.

hydroponic 4
Fotoğraf: Chang W. Lee, The New York Times

Diğer bir yandan da çok az böcek ilacı kullanılmış veya hiç böcek ilacı kullanılmamış meyve ve sebzeler sunar. Topraksız tarım ve hidroponik tarım üzerine biraz daha düşündüğümüzde ilerleyen zamanlarda, dünyanın karşılaşabileceği kıtlık sorununun çözümlerden biri olabilir. Bu yöntem sayesinde verimsiz topraklarda yaşayan pek çok insan ihtiyaç duyacağı bitkilere rahatlıkla ulaşabilecek.

Hidroponik tarımın kolaylıklarından bir diğeri ise bulduğunuz en küçük alanda bile yapabiliyor olmanız. Suni ışık yardımıyla küçük bir oda ya da garajda dahi bu tarımı yapmanız mümkün.

hidroponik tarım 1

Ayrıca gelecekte Ay’a ve Mars’a yerleşmeyi düşünen insanların da kullanmayı düşündüğü tarım biçimi hidroponik tarımdır. Bu tarım çeşidi ile yetiştirilen ürünlerin insan sağlığına olumsuz bir etkisi olduğu henüz gözlemlenmemiştir.

Sistemin dezavantajı olarak değerlendirilebilecek en büyük husus ise ilk yatırım maliyetidir. Diğer bir problem ise suyun kalitesini her zaman yüksek tutmanın gerekliliğidir.

Unutmayın bu yöntem ile yetiştirilen bitkilerde kullanılan tohum ve besinler organik ise ürün de organik olacaktır.

Kaynak: Tarımdan Haber

Hazırlayan: Tolga Özden

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...

Girişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol