Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıÇiftliklerde hayvanlara yapılan 10 acımasız şey

Çiftliklerde hayvanlara yapılan 10 acımasız şey

-

Çiftçilikte sıklıkla uygulanan yöntemlerin çiftlik hayvanları için neden acımasızca ve insanlık dışı olduğunu anlamak pek çok insan için oldukça güçtür. Bu durum, toplumun bizi çiftlik hayvanlarının diğerleri gibi fiziksel ya da duygusal acı duymadığına, bu yüzden de onlara diğerlerinden farklı davranılmasında sakınca olmadığına inanmaya koşullandırmasından kaynaklanıyor.

Çiftlik hayvanlarıyla biraz vakit geçirirseniz, onların da gezegendeki diğer canlılar kadar karmaşık canlılar olduklarını çok geçmeden anlayacaksınız. Çiftlik hayvanlarına uygulananların etik dışı ve kabul edilemez olduğunu fark etmenin ve başkalarına anlatmanın kolay bir yolu olarak, dünyanın her yerindeki çiftliklerde yetiştirilen hayvanların her gün katlanmak zorunda kaldığı uygulamaları içeren bu listeyi okuyun ve aynılarını kedinize veya köpeğinize yapması için birine para ödeyip ödemeyeceğinizi kendinize sorun.

1. Kuyrukları kesiliyor

Aşırı kalabalık ağıllarda hayvanların birbirlerinin kuyruklarını ısırıp koparmalarını önlemek için, doğumdan kısa süre sonra hayvanların kuyrukları hiçbir anestezi ya da ağrı kesici uygulanmadan kesiliyor.

2. Dişleri sökülüyor

Yine aynı şekilde, tıkıldıkları küçük ağıllarda birbirlerine zarar vermelerini önlemek için, yavru domuzların dişleri kuyruklarıyla beraber sökülüyor.

3. Hareket edemeyecekleri kadar küçük kafeslere kilitleniyorlar

Fabrika çiftliklerindeki hayvanlar dönemeyecekleri, kanatlarını tamamen açamayacakları ve ayaklarını uzatamayacakları kafeslere kapatılıyorlar.

4. Yavrular doğar doğmaz annelerinden ayrılıyor

Doğumdan hemen sonra yavruları annelerinden ayırmak standart bir uygulamadır. Bu uygulama, anne sütünden mahrum kalan yavruları duygusal strese sürüklüyor.

5. Tüp yardımıyla besleniyorlar

Kaz ciğeri endüstrisinde kazlara uzun metal tüpler aracılığıyla çok miktarda mısır lapası veriliyor ve onu tüketmekten başka seçenekleri olmuyor.

6. Sütleri çalınıyor

İnekler kendi yavrularını beslemek için süt üretir, ancak süt endüstrisi inekleri makinelerle sağmak suretiyle bu sütü insanların tüketmesi için çalmış olur.

7. Daha hızlı büyümeleri için ilaç veriliyor

Entansif üretim yapan çiftliklerdeki hemen hemen tüm hayvanlara, normalden daha hızlı büyümeleri için düzenli olarak antibiyotik gibi ilaçlar veriliyor. Tavuklar o kadar büyütülüyor ki bacakları kırılıyor ya da eklemlerinde hasar meydana geliyor.

8. Ayırt edilebilmeleri için damgalanıyorlar

İneklerle domuzları ayırt etmenin yolu kızgın demirle onları damgalamak, ki bu oldukça acı veren bir yöntem. Bir başka yöntem olarak da koyunların, keçilerin bazen de ineklerin kulaklarına etiket yapıştırılıyor. Bu yöntem acı vermenin yanı sıra hayvanların enfeksiyon kapmasına neden oluyor.

9. Güneş ışığından mahrum bırakılıyorlar

Hayvanları karanlıkta kilitli tutmak ve güneş ışığından mahrum bırakmak, pek çok endüstriyel çiftlikte kabul görmüş sektör normlarından biri.

10. Mezbahalarda kesilip cesetleri yeniyor

Çiftlik hayvanlarının ömrü oldukça kısadır. Hayvanlar istenen büyüklüğe ulaştıklarında ya da az süt verdiklerinde veya az yumurtladıklarında mezbahalara gönderilir.

Toplum; belli hayvanlara düzenli olarak yapılan bu muameleyi kabul edilebilir bulsa da, biri aynı şeyi kedilere veya köpeklere uyguladığı takdirde büyük ihtimalle hayvanlara eziyet suçundan tutuklanırdı.

Bir köpeğin kuyruğunu kesmek, dişlerini sökmek, ona bir isim vermek yerine etiketlemek, hayatı boyunca onu kafeste kapalı tutmak, yavruları için ürettiği sütü kendi tüketiminiz için kullanmak ve sonunda onu öldürüp akşam yemeğinde yemek… Bu düşünceler kulağa psikopatça geliyor olmalı. Ancak bunlar her yıl milyarlarca çiftlik hayvanının başına geliyor.

Eğer bunları kedilere veya köpeklere yapma fikri sizde tiksinti uyandırıyorsa, kendinize şunu sormalısınız: Herhangi bir hayvana böyle davranılması kabul edilebilir mi?

Bu yazı, onegreenplanet.org’da yayınlanan 10 Cruel Things Done To Farm Animals That No Sane Person Would Do to a Cat or Dog başlıklı yazıdan Türkçeye Mihri İlke Çeperli tarafından Gaia Dergi için çevrilmiştir.

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol