Dünya fildişi işçiliğinin merkezi Çin, fildişi satışlarını kademeli olarak azaltacağının sözünü verdi. Her yıl on binlerce filin hayatının kurtulmasına sebep olacak bu adımın ne zaman gerçekleştirileceğine dair ise belirsizlikler hakim.
Uzmanların belirttiğine göre Çin’de üretilen fildişi eşyaların büyük bir çoğunluğu Afrika’da gerçekleştirilen kaçak avlanmaya dayanıyor. Sadece Çin değil, Amerika’nın da dahil olduğu pek çok ülkede fildişi ticareti yoğun bir biçimde yapılmakta; fakat Çin’in atacağı adımın diğer ülkelere de örnek olması umut ediliyor.
29 Mayıs 2015’te Beijing’de yapılan bir törenle 680 kilo fildişi eşya topluma açık alanda yok edildi. Daha sonrasında Güney Çin ve Honk Kong’da da benzer törenler düzenlendi. Fildişi ticaretini kınamak amacıyla yapılan bu törenler, sonrasında, Eyalet Ormancılık Yönetimi Başkanı Zhao Schucong Çin’in fildişi eşya üretimi ve ticaretinin sıkı kontrole bağlanması gerektiğini duyurdu.
2008 yılında henüz fil popülasyonu bu kadar tehlikede değilken ve uluslararası önlemler bu kadar sıkı değilken, Çin 62 ton fildişini ihraç ediyordu. 1989’da bir milyonu bulan Afrika fili popülasyonu daha sonrasında yarım milyonun da altına düştü. Sadece geçtiğimiz iki yıl içerisinde bile 40 bin filin dişleri için öldürüldüğü düşünülüyor.
Yılda 5 ton fildişini yerel atölyelere satmakta olan Çin, zaman içerisinde bu miktarı sıfıra düşüreceğinin teminini veriyor. Bunu kaç yıl içerisinde yapacağını belirtmeyen ülkede, bir zamanlar gergedanlar boynuzu ticareti de çok yoğundu. Alternatif tıp alanında işe yaradığı düşünülerek kullanılan; fakat bilimsel olarak hiç bir yararı bulunmayan gergedan boynuzlarının ticaretinin yıllar içerisinde durdurulması gerçekleşti.
Ayrıca köpek balığı yüzgecine olan talep de yıllar içerisinde düşüş gösterdi. Çin’deki üç büyük şehirde yapılan anketlerde, insanların yüzde 95’inin fildişi ticaretinin yasaklanmasını da desteklediği ortaya çıktı.
Kaynak: Washington Post