Güney Çin’in Guangdong bölgesinde bir kaç gün önce yol onarımı ve kanalizasyon bakımı sırasında, düzinelerce dinozor yumurtasına rastlanıldı. Guangdonglular için bu alışılmış bir durum olsa da, bizler için hala oldukça ilginç.
Guangdong bölgesinde bulunan Heyuan şehrinde yol inşaatı yapılırken, matkapla kırılan kalın kaya tabakasının içinden gri ve 18 santim çapına kadar varan büyüklükteki taşlar çıkınca, işçiler kırma işlemini durdurdu ve konudan anlayan insanların bölgeye gelmesiyle, taşların dinozor yumurtası olduğu kesinleşti. Fosil halinde günümüze kadar ulaşmış 43 yumurtadan bazıları parçalar halinde olsa da, 19’u şeklini ve bütünlüğünü tamamen korumuş bir halde incelenmeyi bekliyor.
Bölgede ilk dinozor yumurtasını, 1996 yılında bir inşaat alanında oynayan çocuklar bulmuştu. O günden sonra bölgede yapılan pek çok kazıda dinozor yumurtalarına ait parçalara rastlanılmıştı. Bu sebeple şehir “Dinozorların Evi” olarak da anılmaya başlamıştı. Hatta Heyuan Dinozor Müzesi, 2004 yılında, 10 bin 8 dinozor yumurtası barındırdığından dolayı, en geniş dinozor yumurtası koleksiyonuna sahip yer olarak Guiness Dünya Rekorları arasında yer almaya hak kazanmıştı.
Müzenin galeri müdürü Du Yanli, bölgede bu kadar çok dinozor fosiline rastlanılmasının nedenini, jeolojisinin yoğunlukla kızıl kumtaşından oluşuyor olmasına bağlıyor.
Daha öncesinde hep şehrin dışında rastlanılan dinozor yumurtalarına, ilk defa şehir merkezinde rastlanılması yeni bir bulgu sayılabilir. Bugüne kadar şehir civarında toplamda 17 bin fosilleşmiş yumurta kalıntısına rastlanılmış ve bulunan yumurtaların çoğu 65 ile 100 milyon yıl öncesindeki Kretase Dönemi‘ne ait.
Şimdi ise dinozor yumurtaları Çin Bilimler Akademisi tarafından, hangi türe ait olduklarının belirlenmesi için incelemeye alındı. Bulunmuş her dinozor kemiği ve yumurtası, çoktan yok olmuş antik hayvanlar hakkında bildiklerimizi öğrenmemizde rol oynadıkları için oldukça değerli.
Kaynak: The Huffington Post