Ana SayfaEkolojiTarım & GıdaDDT Alzheimer hastalığını tetikliyor olabilir!

DDT Alzheimer hastalığını tetikliyor olabilir!

-

Araştırmacılara göre, bir zamanlar çok fazla kullanılan böcek ilacı DDT gazına maruz kalmak, Alzheimer hastalığının ortaya çıkma şansını arttırıyor olabilir.

JAMA Neurology‘de yayınlanan bir araştırmaya göre, Alzheimer hastalarının bedenlerinde, sağlıklı insanlara oranla kanlarında dört kat daha fazla DDT bulunduğu açıklandı.

Bazı ülkeler bu böcek ilacını hala sıtmayı kontrol altında tutmak için kullanıyor.

 
Çok başarılı bir böcek ilacı olarak düşünülen DDT, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda sıtmayı kontrol altında tutmak, daha sonra da tarımda bitkileri korumak için kullanıldı.

DDT Alzheimer hastalığını tetikliyor olabilir!
Çocuk felci hastalığı ortaya çıktıktan sonra Santa Monika ara sokaklarında DDT kullanan mobilize ekip, 1948 (Kaynak: http://www.trbimg.com/)

Fakat tüm bu yararlarına karşın, insan sağlığı ve daha geniş alanda çevre üzerindeki etkileri soru işaretleri uyandırıyordu.

Amerika’da ve diğer bir çok ülkede 1972’de yasaklanmasına karşın, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sıtmanın kontrolü için DDT kullanımını öneriyordu.

DDT insan bedeninde DDE’ye dönüştürülerek saklanıyor.

 
Rutgers Üniversite’si ve Emory Üniversite’sindeki araştırma grupları, 86 Alzheimer hastasının kanlarındaki DDE oranını test ederek, aynı yaş grubundaki 79 sağlıklı insanın test sonuçlarıyla karşılaştırdılar. Test sonuçlarına göre, Alzheimer hastalarının kanlarında 3.8 kat daha fazla DDE bulundu.

Fakat testler yeterince kesin sonuçlar verebilmiş değiller. Bazı sağlıklı insanların kanlarındaki DDE oranı yüksek çıkarken, kimi Alzheimer hastalarının kanlarındaki DDE oranı düşük çıktı. Aynı zamanda Alzheimer hastalığının ortaya çıkışı DDT’den öncesine uzanıyor.

Araştırmacılar, kimyasalın Alzheimer riskini arttırdığını ve hastalığın belirtilerinden birisi olan ve beyin hücrelerinin ölümüne sebebiyet veren amiloyit plakasının oluşması sürecinde etkili olabileceğini belitti.

DDT Alzheimer hastalığını tetikliyor olabilir!

Emory Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi yöneticisi, Profesör Allan Levey bu çalışmanın Alzheimer hastalığıyla çevresel etkenler arasındaki bağı gösteren ilk çalışmalardan biri olduğunu söyledi.

Araştırmacı Dr. Jason Richardson Amerika’da hala bu kimyasallara maruz kalındığını; çünkü dışarıdan alınan yiyeceklerin üretim sürecinde DDT kullanıldığını ve bu kimyasalın doğada uzun süre var olabildiğini belirtti.

Bu araştırmanın ortaya çıkarttığı DDT’ye maruz kalmanın Alzheimer üzerindeki olası etkilerinin yanı sıra, araştırmacılar hala diğer faktörlerin bu sonuçları nasıl etkileyebileceğini bilmediklerini belirttiler ve DDT’nin Alzheimer oluşumundaki etkisinden emin olabilmek için daha çok araştırmanın yapılması gerektiğini eklediler.

Kaynak: BBC News
Başlık Görseli: © Charles O’Rear, 1972

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...

Girişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol