İnsan dışkısı ve atık yemeklerin enerjiye dönüştürülmesiyle elde edilen enerji ile çalışan otobüs, ilk kez İngiltere’de kullanılmaya başlandı. Yapılan açıklamaya göre, otobüs, dizel motora sahip aynı boyuttaki araçlara oranla yüzde 30 daha az karbondioksit salınımı yapıyor.
İnsan dışkısının ve atık yemeklerin verimli bir şekilde enerjiye dönüştürülmesiyle elde edilen “biyometan” gazı ile çalışan doğa dostu otobüs, ilk kez İngiltere’de kullanıma girdi.
Bristol şehrindeki kanalizasyon arıtma işleri ile ilgilenen GENeco isimli şirket, insan dışkısı ve atık yemekleri biyometan gazına çeviriyor ve söz konusu şehirler arası yolcu otobüsü bu gaz sayesinde aktif bir şekilde çalışıyor.
Ülkenin Bristol ve Bath kentleri arasında ulaşıma hizmet veren otobüs, aldığı yakıtla saatte maksimum 300 km seyahat edebiliyor, bu da 5 kişinin 1 yıllık yemek atığı anlamına geliyor. 40 yolcu kapasitesine sahip olan otobüs, biyometan gazını otobüsün üzerinde bulunan depolarda saatlerce muhafaza edebiliyor. Karbon salımının yüzde 30 azalmasını sağlayan bu otobüsün çevre kirliliğini önemli derecede azaltacağı belirtiliyor. Bu otobüslerin İngiltere’deki sayısı gün geçtikçe artıyor. Yeşil dostu, ekoloji dostu ve doğa dostu olarak bilinen otobüsün, tüm teknolojik özelliklere sahip olduğu söyleniyor.
Yapılan açıklamaya göre, bir kişinin yıllık atık yemeği, otobüsün 37 km gitmesine imkân veren gazın üretilmesine sağlıyor.
40 kişilik Bristol-Bath havaalanı arasında taşımacılık yapan “2 Numara” lakaplı otobüse, İngiliz vatandaşlar “Poo Bus” diyorlar.