Ana SayfaEkolojiEnerjiDışkı ve atık yemeği enerjiye çeviren otobüs

Dışkı ve atık yemeği enerjiye çeviren otobüs

-

İnsan dışkısı ve atık yemeklerin enerjiye dönüştürülmesiyle elde edilen enerji ile çalışan otobüs, ilk kez İngiltere’de kullanılmaya başlandı. Yapılan açıklamaya göre, otobüs, dizel motora sahip aynı boyuttaki araçlara oranla yüzde 30 daha az karbondioksit salınımı yapıyor.

İnsan dışkısının ve atık yemeklerin verimli bir şekilde enerjiye dönüştürülmesiyle elde edilen “biyometan” gazı ile çalışan doğa dostu otobüs, ilk kez İngiltere’de kullanıma girdi.

Bristol şehrindeki kanalizasyon arıtma işleri ile ilgilenen GENeco isimli şirket, insan dışkısı ve atık yemekleri biyometan gazına çeviriyor ve söz konusu şehirler arası yolcu otobüsü bu gaz sayesinde aktif bir şekilde çalışıyor.

Ülkenin Bristol ve Bath kentleri arasında ulaşıma hizmet veren otobüs, aldığı yakıtla saatte maksimum 300 km seyahat edebiliyor, bu da 5 kişinin 1 yıllık yemek atığı anlamına geliyor. 40 yolcu kapasitesine sahip olan otobüs, biyometan gazını otobüsün üzerinde bulunan depolarda saatlerce muhafaza edebiliyor. Karbon salımının yüzde 30 azalmasını sağlayan bu otobüsün çevre kirliliğini önemli derecede azaltacağı belirtiliyor. Bu otobüslerin İngiltere’deki sayısı gün geçtikçe artıyor. Yeşil dostu, ekoloji dostu ve doğa dostu olarak bilinen otobüsün, tüm teknolojik özelliklere sahip olduğu söyleniyor.

Yapılan açıklamaya göre, bir kişinin yıllık atık yemeği, otobüsün 37 km gitmesine imkân veren gazın üretilmesine sağlıyor.

40 kişilik Bristol-Bath havaalanı arasında taşımacılık yapan “2 Numara” lakaplı otobüse, İngiliz vatandaşlar “Poo Bus” diyorlar.

Başlık Görseli: Washington Post

SON YAZILAR

Yeni çağın şafağında!

Artık yeni çağın şafağındayız. Faşizmin tanımı bellidir. Birine istemediği ya da farkında olmadığı bir şeyi ona sormadan yapmak ya da onu buna zorlamaktır. Faşizm faşizmdir; ister hayvana ister...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...

Nükleer inadından vazgeçin!

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın yapımcı şirketi ROSATOM’un, TAEK'in Akkuyu NGS ikinci reaktörü inşaatı için sınırlı izin vermesine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’dan tepki geldi. İzin...

Elveda rüzgar, güneş, verimlilik, demokrasi

Ne yenilenebilir enerji ne de enerji verimliliği ülke politikasının önceliği değil artık. Zaten 2007’deki mevzuat çalışması bugüne kadar ertelene ertelene güdük hale geldi bile. Artık...
B. Tommy Fira
B. Tommy Fira
Ankara'da yaşıyor. Felsefe okur/yazarı. Hayvan hakları gönüllü savunucusu. Müzisyen. Halen hukuk okuyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol