Keşfettikçe evren bizi şaşırtmaya devam ediyor. Hayran kalıyoruz ona. Ve ne yazık ki bu mükemmelliği bozuyoruz. Ama görmüyoruz ondaki kimi iyi kimi kötü değişikliği. Algılarımızın ötesinde bir yaşam döngüsü içinde çünkü. Bugün karşılaştığımız en kritik ekolojik sorunları kaplumbağa hızında hareket eden konuları içeriyor. Biz yine doğadaki değişimi kaçırıyoruz.
Teknolojik gelişmeler ise yapabileceklerimizin ötesine götürüyor kimi zaman. Hızlandırılmış fotoğrafçılık da beynimizin anlayabileceği bir hızda, iklim değişikliğini algılayabilmek için yeni bir lens sunuyor. Hızlandırılmış bu dört video, önemli ekolojik değişikleri görmemizi sağlıyor.
Slow Life
Mercanlar, süngerler ve anemon çiçekleri belli belirsiz şekilde hareket eder ve insanlara hareketsiz görünür. Dokuz ay boyunca yakalanan görüntüler, sadece üç dakikalık bir video ile “Slow Life” adı altında hazırlandı. Bu şekilde, bu organizmaların değişen hareketlerini algılayabiliyoruz. Büyüyor, ürüyor, yayılıyor, olumsuz koşullardan uzaklaşıyor, enerji kaynaklarına hareket ediyor…
Adrift
Sis, organize ve sistemli bir nehir gibi akıyor adeta. Aynı zamanda sis, suların sabit akışını ve kıyı kızılağaçlarını hava ile soğutmayı sağlıyor. Ne yazık ki; San Francisco’nun “görünmeyen deniz”i, son 100 yılda yüzde 33 oranında azaldı. Video, “sis”in azalmasını göstermiyor bize, fakat değişimlerinin farkında olmadığımız önemli doğal süreçlerine dikkat çekiyor.
Extreme Ice Survey
Extreme Ice Survey kurucusu Chasing Ice ve yaratıcı James Balog, “Jeolojik değişimlerin uzun zaman önce olduğu veya gelecekte de olmaya devam edeceği şeklinde beynimiz programlanmış. Her birimizin yaşadığı bu küçük gezegende, bu kısa seneler boyunca bunun olabileceğini düşünmüyoruz fakat bu gerçek ve değişimler her zaman oluyor” diyor.
Google Time-Lapses
Yüksek kalitede olmayan bu hızlandırılmış görüntüler belki de en dehşet verici görüntüleri bize gösteriyor. Google ve Time Dergisi, son 30 yıl içinde dağların, katranlı kumların, ormanların değişimlerini tasvir eden birkaç görsel dizisi oluşturdu. Bu değişimleri izlemek zor fakat kaynak sömürüsü hakkında önemli konuları anlatıyor.