İklim değişikliği ile savaşmak zor bir iş, ama toprakları yuva etmiş küçük dostlarımız solucanlar bu işi başarıyla yapıyorlar.
Tek hücreli bir organizma olan mikroplar toprak altında solucanlar ile yan yana yaşıyorlar. Organik materyaller ile hayatlarını idame ettiriyorlar. Fakat işin kötü tarafı bu noktada başlıyor. Mikroplar sindirim esnasında atmosfere karbondioksit bırakıyorlar.
Bu yıl içerisinde Yale Üniversitesi’nde konuyla ilgili bir araştırma gerçekleştirildi. Bu çalışmaya dayanarak araştırmayı yürüten Thomas Crowther’in yaptığı açıklamaya göre; “Mikroplar bu işlem sırasında insanlardan 10 kat daha fazla karbon salımına sebep oluyorlar.”
Şanslı olduğumuz konuya gelecek olursak; küçük dostlarımız, solucanlar, topraktaki ekosistemi düzenleme işini kendilerine görev edinmiş durumdalar. Solucanlar mikroplar ile besleniyorlar. Bu sayede endişe verici olan bu döngü bozulmuş oluyor.
İklim değişikliği için solucanların bu mücadelesini dikkatle takip etmekte fayda var. Toprağa mikroplarla savaşması için daha fazla solucan salmak bir seçenek olsa da araştırmanın başındaki isim olan Thomas Crowther doğal döngüyü bozmamanın daha doğru olduğunu belirtiyor.
Belki iklim değişikliği ile savaş konusunda solucanlardan ilham almalıyız. Onlar evlerindeki sera gazı salımı ile başa çıkabiliyorlar, insanlar olarak biz de bu konuda ciddi adımlar atıp atmadığımızı sorgulamalıyız ve harekete geçmeliyiz.
Kaynak: The Plaid Zebra
Hazırlayan: Tolga Özden