Ana SayfaKültür & Sanat“Dünden Bugüne Üniversite Tasfiyeleri: Akademik Kıyım” Sergisi

“Dünden Bugüne Üniversite Tasfiyeleri: Akademik Kıyım” Sergisi

-

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER), iktidarların dünden bugüne üniversite üzerinde kurmak istedikleri baskı, yetmezse kıyımı tarihsel akış içinde göstermek, büyük resmi görünür kılmak için “Dünden Bugüne Üniversite Tasfiyeleri: Akademik Kıyım” başlıklı bir sergi düzenliyor. Belgeleyici özelliğe sahip bu sergi, 1933’den bugüne üniversite tasfiyelerini belgeler ve basından derlenen haberler, gazete kupürleri, karikatürler, video gibi çeşitli görsel ögelerle sunuyor.

8 Nisan, Cumartesi, 18.00’de Tahsin Yeşildere, Lütfiye Bozdağ, Tül Akbal, Gençay Gürsoy’un konuşmaları ile açılacak sergi 15 Nisan’a kadar Karşı Sanat Çalışmaları‘nda görülebilir.

Akademik özgürlük yoksa, üniversite de yoktur!

Elveda üniversite…” demeyerek ÜNİVDER olarak akademik özgürlük mücadelesine devam etmeye, barış ve demokrasi mücadelesinde yer almaya kararlılığını ve bu haklı talepleri ifade etme özgürlüğünü bu sergi ile kamuoyuyla paylaşıyor.

ÜNİVDER

“Bugün içinde yaşadığımız Olağanüstü Hal Rejiminde, OHAL KHK’larıyla akademisyenlerin üniversiteden ihraç edildiği yoğun bir tasfiye harekâtıyla karşı karşıyayız. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üniversite üzerinde gerçekleştirdiği yıkımın çok daha vahimi, OHAL KHK’larıyla yapılıyor bugün. İhraç edilen akademisyenlerin sadece görevlerine son verilmiyor; pasaportları iptal ediliyor, başka bir iş bulma imkânları engelleniyor, emeklilik haklarıyla ilgili mağduriyetler yaşıyorlar. Yurttaşlık haklarından yoksun bırakılarak sivil ölüme mahkum ediliyorlar adeta. Akademik kıyım yapılıyor.

Hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu uygulamalar yalnızca akademisyenlere /üniversiteye zarar vermiyor; akademiye yapılan kıyım, toplumsal gelişmişliğe, bilimsel çalışmalara, bilimsel eğitim/öğretim hakkına da telafisi mümkün olmayan zararlar veriyor. İfade özgürlüğü/akademik özgürlüğe darbe vuran bu süreç aynı zamanda, öğrencileri eleştirel, özgür, bilimsel nitelikli öğrenim hakkından yoksun bırakıyor; eleştirel düşüncenin, bilimsel üretimin gerçekleşebileceği koşulları tahrip ediyor.”

“Dünden Bugüne Üniversite Tasfiyeleri: Akademik Kıyım” Sergisi

1925- 1933 Darülfünun Dönemi

1933-1960 Yılları arası Üniversite

1960 Askeri darbe ve Üniversite / 147’ler

12 Mart 1971 Muhtırası ve Üniversite

1980 Askeri darbe ve Üniversite / 1402’likler

28 Şubat 1997 Post Modern darbe ve Üniversite

Bugün OHAL’de Üniversite / OHAL KHK’ları

 

**

Kapak görseliGenç Gazete

Metin görseli: Evrensel

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...
Müge Olacak
Müge Olacakhttp://www.mugeolacak.com
Atelier Muse Kurucu Direktörü, performans sanatçısı, araştırmacı ve yazar Müge Olacak, İstanbul ve Berlin'de yaşamaktadır. 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuş ve çeşitli çokuluslu şirketlerde pazarlama deneyimi edinmiştir. 2015-16’da, Türkiye’de başladığı çağdaş dans ve koreografi eğitimine Polonya’da devam etmiştir. 2011’den bu yana çağdaş dans, performans, disiplinlerarası üretimler ve gösterimler gerçekleştirmekte olup özellikle kadın, tabular, ifade özgürlüğü konuları, kişisel ve sosyal ilişkilere odaklı çalışmaktadır. SzurSure (Polonya) performans grubunun kurucularındandır. Yönettiği ve ürettiği çalışmalar ile HAU Hebbel am Ufer Berlin & ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), Hrant Dink Vakfı, Nantes Yaratıcı Nesiller Forumu ve işbirliği programlarından burs ve ödüller kazanmıştır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol