Bugün Dünya tavuk günü.
Tavuk dediğimizde birçok insanın aklına tavuk döner ya da pişmiş tavuk gelebilir. Bunun nedeni şu ana kadar dünyamızda yaratılmış olan “hayvanlar biz yiyelim diye varlar” illüzyonudur. Egemenler nasıl ki sömürdüklerini marjinalize edip bizden uzaklaştırıyorsa hayvanlara da aynılarını yapıyorlar. Onları bizden biri gibi görmeyelim ki birer birey olduğunu unutalım, onların öldürülmüş bedenlerini parçalara ayırıp yerken damarlarındaki kanı hissetmeyelim, onların yavrularını ya da özlediklerini hiçbir zaman düşünmeyelim isterler. Hissetmek egemenlerin en büyük korkusudur.
Egemenler de hissetme özelliğini yitirmiş, para ve güç ile tatmin olmaya çalışan çaresizlerdir. Özellikle başkasının acısını hissetmemiz egemenlerin en korktuğu şeydir. Eğer başkasının acısını hissedersek o acıyı tıpkı kendimize yapılıyormuş gibi durdurmak isteriz. Bu yüzden egemenler sürekli olarak köleleştirdiklerinden ve katlettiklerinden yabancılaşmamızı, onların acılarına duyarsızlaşmamızı isterler ki dönen iğrenç çarklarına çomak sokmayalım, rahatları bozulmasın.
Başka biri ne demek? Başka biri, başka bir birey demektir. Bize çok benzeyen ama bizle birebir aynı olmayan, farklı olaylara farklı tepkiler verebilen, robot olmayan demektir. Özgün demektir. Günümüzde birçok hayvanın kendisinin insanlardan daha fazla farkında olduğunu, sevgiyi, acıyı, özlemi, nefreti hissedebildiklerine hatta hissettirebildiklerine dair kanıtlar mevcut. İnsanlar medeniyetin de etkisi ile hızla robotlaşıp kendi bireyselliklerini devletlere, dine, ahlaka, topluma ve patronlara feda ederken onlar neredeyse hiç bozulmadan aynı doğallıkla var oluyorlar. Yani bizim nihai hedefimiz onların doğal durumları.
Bugün konumuz tavuklar
Tavukların akılsız olduğunu düşünen bizler, tavukların sayı saymayı bildiğini öğrense ne derdi? Peki ya bir tavuğun en az bir insan anne kadar anaç olabileceğinden bahsedersem döner yemekten çekinir miydiniz?
Peki, mevzu sadece döner mi? Yumurta ne olacak? Yumurta endüstrisi de en az et endüstrisi kadar tavuk katletmekte ve esir etmektedir. Örneğin yeni doğan bir civciv erkek ise hemen öğütme makinelerinde öldürülür ya da bir varile doldurulurlar, varilin ağzı kapatılarak havasızlıktan öldürülürler. Çünkü horoz yumurta veremez ve egemene para kazandıramaz. Egemen için insan hayvan fark etmez. Egemen herkesi, insan – hayvan ayırt etmeden köleleştirir, sömürür. Tavuklar ise raflardaki sepetlere onbeşerli olarak dizilir ve oralarda birer makine gibi güneşi asla görmeden, asla toprağa basmadan yaşarlar. Bunları bilmek bize acı verecektir elbet. Fakat bilmemek daha acı olmaz mı?
Yumurta fabrikası sahibi bir kişi yumurta işini bıraktığında tavukları kesime göndermeye gönlü razı olmayınca tüm tavukları Edgar’s Mission çiftliğine ulaştırdı. Tavuklar hayatlarında ilk kez güneşi hissetti ve ayaklarını toprağa basıp kanatlarını gerebildiler:
Sizin yumurta ya da dönere verdiğiniz para ile yeni civcivler öldürülecek, yeni tavuklar esir edilecektir. Bu durumda bunu kullanmak, bunları para verip satın almak bu işkence, tecavüz, esaret sonucu oluşmuş ve sonunda “ürün” haline gelmiş bireylerin cellatlarına destek olmak ve bu işkenceyi finanse etmek değil midir? Finanse etmek destek olmaktır.
Onurlu bir insan zayıfın katledilmesine, işkenceye ya da tecavüze destek olmaz. Bunları reddeder. Reddetmek her şeyden önce; insanı insan yapan, bağımsızlaştıran, özgürleştiren bir tavırdır. Özgür kimse etrafının da özgür olmasını isteyecektir. Bu da özgürleşmesini arzu ettiğimiz bireyi (tavuğu) sömüren kişiler tarafından istenmeyecektir. O yüzden bize onların acı çekmediğini ya da “bunun için var olduğunu” söyleyeceklerdir.
Doğduğumuzdan itibaren, aile, okul, medya vb. kültürel aktarıcılar bizlere egemenlerin yalanlarını sıraladı. Oysa biz hissetmeye devam edeceğiz ve egemenlerin iğrenç oyunundan bize düşen payı reddederek karşı çıkmaya başlayacağız. Özgürlüğün tüm bireyler için gerekli olduğunu asla unutmayacağız. Ve son bir hatırlatma: Yumurta tavuğun reglidir (adet).
Avustralya’da bulunan Edgar’s Mission Çiftliği Dünya tavuk günü dolayısı ile birkaç video hazırladı. Bunlardan bazıları tavukların zekâsını ve uyumunu gösteriyor.