Bazen sanat her şeye cevap oluyor; ırkçılığa, ayrımcılığa, faşizme…
Her tarafından bölünmeye çalışan insanların dünyasına tepki olarak karma sergiler, birlik olmanın güzelliğine ve gücüne dikkat çekiyor. Dünyanın farklı ülkelerinde doğup, doğdukları yerden uzak bir ülkesinde sanatın buluşturduğu sanatçıların, başka bir ülkede bir karma sergiyle toplanması hali çok etkileyici.
Uzun yıllardır İspanya’nın Bask bölgesinde yaşamını sürdüren ressam Şükrü Karakuş’un kendiyle beraber o bölgede yaşayan 17 ressamın işlerini getirdiği karma sergi “Euskadi” Niş Art Galeri’de 10 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Sergiyi ziyaret ettiğimizde kendisiyle hem sergi hem de genel bağlamda sanat kavramı üzerine de konuştuğumuz Karakuş:
“Yirmi yılı aşkın bir süredir yaşadığım Euskadi’den (Ayrı dili ve kültürü ile İspanya’nın özerk Bask Bölgesinin Baskça yazılışı) ben dâhil 17 sanatçının çalışmalarını İstanbul’a getirmekten mutluyum.
Çoğunluğunu Basklı sanatçıların oluşturduğu grubun içinde Euskadi’de yaşayan İspanyollar, Finlandiyalı ve Alman sanatçılar da var. Bir sanatçı inisiyatifi olarak görülmesini istediğim bu etkinlik Euskadi’nin güncel sanat pratiğinin sadece bir kısmını yansıtmakta. Sanat kültürler arası iletişim ve birlikte yaşama arayışlarının sağlam temellerinden biridir. Bu tür etkinliklerin çoğalmasını diliyorum.”
Bask bölgesinin feminist partisinden milletvekilliği için de yarışmış olan sanatçı;
“Bask bölgesi ayrılmaz, bölgede yaşayan insanlar böyle bir ayrılık istemiyor hatta referandum da yapılsa bir ayrılık olacağını düşünmüyorum. Çağımız bölünerek, ayrılarak ve yalnızlaşarak değil; birlik olarak, sınırlara hapsolunmadığı takdirde iyileşme gösterecektir. Elbette insanlar yaşadıkları bölgelerin yönetimiyle ilgili hak sahibi olmalılar ama bunun yolunun bölünmek olmadığına inanıyorum.”