Facebook, yeni bir patente göre kullanıcılarını webcam ve akıllı telefon kameraları aracılığıyla gizlice izleyip bu görüntüleri kaydetmeyi planlıyor. Sitede farklı içeriklere rastladığınızda yüz ifadelerinizin nasıl değiştiğini görmek için şirketin teknolojiyi nasıl kullanacağı patentte açıklanıyor.
Bu teknoloji, ne hissettiğinizi öğrenmek için bu görüntüleri analiz edebilecek ve bu bilgiyi sizi sitede daha uzun süre tutmak için kullanabilecek. Örneğin, arkadaşlarınızdan birinin fotoğraflarına bakarken gülümserseniz, Facebook’un algoritması bunu dikkate alacak ve o arkadaşınızın daha fazla resmini haber akışınızda gösterecektir. Bir diğer örnek ise eğer bir kedi yavrusu videosu açıkken ekranınızdan uzaklaşırsanız, Facebook’un akışınızdaki benzer türdeki videoları göstermeyecek olması. Başka bir örnek verecek olursak eğer bir viski reklamı izlerseniz Facebook sizi daha fazla viski reklamı için hedef seçebilecek. Patent başvurusu Şubat 2014’te yapıldı ve Ağustos 2015’te yayımlandı. Ancak CBInsights tarafından yakın bir zamanda tespit edildi.
Bir Facebook sözcüsü, “Hayata geçirmediğimiz teknolojiler için sık sık patent almaktayız ve bu patentler gelecekteki planların göstergesi olarak algılanmamalı.” diye belirtti. Ancak bu patent, 2014 yılında insanların duygularını etkileyip etkileyemeyeceğini araştıran bir deneyin parçası olarak yüz binlerce kullanıcının haber akışını yönlendirdiği tespit edilen bir şirket hakkında daha fazla endişe ortaya koyuyor. Şirket daha sonra “neden ve nasıl yaptığımızı net bir şekilde ifade edemedik” gibi bir açıklamada bulunmuştu.
Geçen yıl Mark Zuckerberg tarafından paylaşılan bir fotoğrafta web kamerasını ve mikrofonunu bantla kapladığını görüyoruz. Tahmin edilebileceği üzere kamuoyu bunu çok ciddiye almıştı ve Facebook’un patentinin keşfi de bu spekülasyonu artıracaktır.
Fakat sitenin planlarını henüz uygulamaya koyduğu düşünülmüyor ve gelecekte koyacağı da belli değil.
Kaynak: Independent