Ana SayfaYaşamİnsan HaklarıFoxconn fabrikasındaki dünyayı şok eden “toplu intihar” eylemini unutma

Foxconn fabrikasındaki dünyayı şok eden “toplu intihar” eylemini unutma

-

2011 yılında, elektronik imalat hizmeti sağlayıcısı Foxconn şirketinin Çin’in Wuhan şehrindeki fabrikasında dünyanın en büyük intihar eylemlerinden biri gerçekleştirildi.

150 çalışan binanın çatısına çıkıp, kötü çalışma koşullarını kınamak amacı ile aşağı atlayacaklarını açıkladılar. Bundan bir yıl önce, 18 Foxconn çalışanı ülkenin dört bir yanında fabrika çatılarından atlamış ve 14 çalışan ölmüştü. Olaylardan sonraki yıl şirket, binalarına kötü şöhreti ile bilinen intihar fileleri kurdu.

Ayrıca Foxconn şirketinin, ürünlerini imal etmekle sorumlu olduğu şirketler arasında Sony, Nintendo ve HP gibi büyük elektronik şirketleri de var. 150 çalışanın dâhil olduğu eylem, 600 çalışanın Acer marka bilgisayar kasalarının seri imal hattında görevlendirilmesinden sonra gerçekleştirildi.

Eylem yapan çalışanlardan biri “Bizi hiçbir eğitim olmadan ve azar azar ödeme ile çalışmaya tabi tuttular. Montaj bandı çok hızlı ilerliyordu ve bir sabah hepimizin elleri su toplamış ve kararmıştı. Ayrıca fabrika toz içindeydi ve kimse buna dayanamadı. Başa çıkamadığımız için grev kararı aldık. Sorun para değildi, sadece başka seçeneğimiz kalmamıştı. Yöneticiler, istifa etmek isteyenler bir aylık maaşını alabilecek demişlerdi, ancak sonrasında bu teklifi de geri çektiler. Bu nedenle biz de çatıya çıktık ve şirketi aşağı atlamakla tehdit ettik” dedi.

Sadece Foxconn firması değil Çin’de ucuz işçi gücünden yararlanabilmek için kötü şartlarda işçi çalıştıran birçok firmanın başına benzer olaylar geldi. Bu firmalar çalışanların üstüne geldikçe intihar fileleri gibi çözümler bu tip eylemlere engel olamaz.

Kaynak: Minds

SON YAZILAR

“Gerçeği görüyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!

Feminist ve LGBTİ+ örgütlerin biraraya gelmesiyle kurulan Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu "Birbirimizin elini bırakmıyoruz! Hiçbirimizi geride bırakmıyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!" başlıklı açıklamasıyla tüm toplumu...

Hataylılar 6 Ekim’de Meclis’te: #HatayıGör

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımı yaşayan Hatay'da depremin üzerinden geçen 8 aya rağmen hiçbir şey değişmedi. Barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi en...

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

İşçiden işçiye uzanan bir dayanışma köprüsü: İşçi Yaşamı ve Hakları Vakfı | İşçi Mahallesi

İşçi Yaşamı ve Hakları Vakfı gönüllüleri ile işçi hakları mücadelesini, vakıf gönüllülerinin çalışmalarını, kazanımlarını ve dayanışmayı konuştuk. İşçi mahallesi ismi ile vakfın yayın organı olma...
Celal Umut Aydınoğlu
Celal Umut Aydınoğlu
1995 Ankara doğumlu, Trakya Üniversitesinde Almanca Mütercim Tercümanlık öğrenimi görmekte. Yabancı dil ve müzikle yakından ilgili. Bilim-teknolojiye meraklı. Çizgi romanlar ile seviyeli bir ilişkisi var.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol