Radyoaktif madde taşıdığı iddiaları ile akılları karıştıran ‘Fpso Kuito’ sökülmeye başlandı. Gemi tamamen sökülünceye kadar belirli aralıklarda yapılacak zorunlu denetimlere tabi.
Angola açıklarında uzun yıllar ham petrol işleyen ve ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak için İzmir’in Aliağa İlçesi’ne getirilen, ancak radyoaktif madde taşıdığı iddiaları üzerine denetimlere tabi tutulan ‘Fpso Kuito‘ isimli yüzer petrol ürünü depolama gemisinin temiz olduğu ‘tescillenince‘ söküm işlemlerine başlandı.
Geminin radyoaktif olmadığı belgelendi; fakat bir muamma içerdiği de kesin. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, haftalar öncesinden ‘bu zehir yüklü geminin ülkeye yaklaştırılmaması gerektiğini’ söylemişti. Ayrıca pek çok uzman da radyoaktif madde ölçümünün yapılması gerektiği gibi yapılmadığının altını çizmişti.
Sonuç olarak, gemi söküm işlemleri başlıyor. Aliağa gemi geri dönüşüm tesislerinde söküm işlemlerine başlanan 350 metre boyunda, 53 metre genişliğindeki Fpso Kuito isimli gemi; 150 personel ile yaklaşık 1 yıl sürecek olan söküm işlemleri sırasında düzenli olarak denetlenecek.
Söküm sürecindeki her aşaması gözlem altında olacak olan geminin sökümüne başlandığı andan itibaren yapılan ölçüm işlemlerinin günlük olarak raporlanacağı ve tespit edilen analizlerin düzenli olarak ilgili kurumlara iletileceği belirtiliyor.
‘Türkiye’nin Çernobil’i olmasın’ denilen gemi; 1979 yılında Amerika’da inşa edildi. 7391185 IMO numaralı Kuito FPSO adlı gemi, 1999 yılında modifiye edildi. Günlük 100 bin varil ham petrol işleme ve 1.4 milyon varil depolama kapasitesine sahip gemi, 2000 yılından bu yana Angola açıklarında ham petrol işlemek üzere kullanılıyordu.
Fpso Kuito isimli geminin geri dönüşümünü gerçekleştiren firma, 36 yaşındaki dev gemiden 46 bin ton hurda çelik elde etmeyi hedefliyor.