Ana SayfaKültür & SanatGEREKSİZLER KUTUSU:ATSAN ATILMAZ’IN ENVANTERİ

GEREKSİZLER KUTUSU:[S]ATSAN [S]ATILMAZ’IN ENVANTERİ

-

Evlerde bulunan nesneler üzerine etkileşimli bir sergi…

Dikkat: Sergi; kitsch, dada, tesadüfler, eşya mülkiyeti ve nesnelerle psikolojik bağ üzerine düşünmeyi tetikler.

Sergide görecekleriniz, yabancı diyarlarda bulunmadı; evlerimizden çıktı!

Bu yabancılaşmış sızıntı nesneler evimize -mahremimizin mabedine- yerleşmişler. Bizi temsil etmiyorlar ama bir nedenle çöpe de gidemiyorlar. Hediyelik eşyalar, düğün hatıraları, aile yadigârları, kapitalizm artıkları…

Belki kendimize yabancılaştığımız bir dönemde, belki de sahte bir “gaza geliş” anında hayatlarımızda kabul görmüşler. Ortak özellikleri: atsan atılmaz; satsan satılmaz!

İşte Nursel ve Tolgay, evlerinden atamadıkları gereksiz nesneleri kutulara koyarak belirli zamanlarda bir törenle takas ettiler. Bu ritüel, böyle nesnelerin bir envanterini çıkardı.

Sonuçlar ilginçti: nesnelerin çoğu kitsch, bazıları kaybolmuş bir bütünün parçası, bazıları da kullanımdan kalkmış eşyalar idi. Bazen, birinin gereksiz nesneleri ötekinin hayatında uyumlu bir yer edindi. Bazılarınınsa varlık nedeni bile belli değildi. Ancak tüm nesnelerin ortak değer teşkil edeceği yer belliydi: bir sergi!

Sergi kurgusu:

Ana bölüm sürekli sergilenecek nesnelerden oluşuyor. Bir bölüm, Nursel ve Tolgay’ın açılıştaki kutu takasında eklenenleri sergiliyor. Bir bölüm ise ziyaretçilere ayrıldı! Eğer evinizde Gereksizler Kutusu’na layık nesneleriniz varsa, onları da sergideki haklı yerlerine yerleştirebilirsiniz. Bir şekilde hayatınızda olmasını istediğiniz bu bölümdeki bir nesneyi de alabilirsiniz. Nasıl olsa hepsi [s]atsan [s]atılmaz!

Açılış: 15 Haziran Cumartesi 2019 18:00

Sergi: 16 Haziran – 30 Haziran 2019

Filtre Platform:

Alternatif yöntemler ve deneysel uygulamalar ile yaratıcı potansiyeli ortaya çıkarmayı amaçlayan mobil bir sanat/tasarım platformudur. Multidisipliner yapısıyla kişiler ve kurumlar ile işbirlikleri geliştirir. Atölye, konuşma ve keşif yürüyüşü düzenler; sergi ve festival kürasyonu yapar; sanat kitabı ve zine tasarlar.

Tolgay Keskin:

1986 yılında Antalya’da doğdu. Üsküdar Amerikan Lisesi ve Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden onur dereceleriyle mezun oldu. İTÜ Mimari Tasarım’da Bilişim Yüksek Lisans Programı’nda ve BAU Caz Okulu’nda caz vokal olarak öğrenim gördü. TeCe Mimarlık, NSMH ve Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü bünyesinde birer sene çalıştıktan sonra 34728 Mimarlık/Tasarım’ın kurucu ortağı oldu. 2018 yılından itibaren kurucusu ve lideri olduğu Filtre Platform bünyesinde sanat/tasarım etkinlikleri tasarlıyor ve uyguluyor.

Nursel Akhan:

1988 yılında doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden ve Doğuş Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’ndan mezun oldu. 2013 yılından itibaren uzman klinik psikolog/psikoterapist olarak gençler ve yetişkinler ile çalışıyor. Uzmanlık alanı olan psikolojinin yanı sıra sanat tarihi, oyun yazarlığı ve çocuk edebiyatı ile aktif olarak ilgileniyor. “Semruk” adında sahnelenmiş bir oyunu, yazıya dökme sürecinde olduğu bir çocuk kitabı bulunuyor.

Tasarım Bakkalı

Tasarım Bakkalı, açık bir sanat ve etkinlik alanı. Yerel sanatçı ve tasarımcıların uğrak yeri, ürünlerini izleyici ile paylaştıkları bir vitrin, açık alan. “Ulaşılabilir sanat ve ulaşılabilir tasarım” mottosu ile yola çıkan Tasarım Bakkalı, aynı felsefe ile üreten sanatçı ve tasarımcılar için bir vitrin olarak çok renkli ve çok sesli bir platform. Tasarım Bakkalı’nda geridönüşüm, yeniden işlevlendirme gibi günlük hayata dair tasarım ürünlerin yanı sıra kolektif bilinç, serbest üretim, sürdürülebilirlik kavramlarını işleyen sergiler hayata farklı açıdan bakan hedef kitle ile buluşuyor. Kurucuları mimar Işıl Şipal ve fotoğraf sanatçısı Yunus Emre Akçora için Tasarım Bakkalı, kısaca sanatçıların hayal ettiklerini hayata geçirebilecekleri bir mekan. Tasarım Bakkalı bir yandan yerel sanatçıların üretimlerine yer vermeye devam ederken bir yandan da rezidans programı ile dünyanın birçok yerinden gelen sanatçıların eserlerini de, Yeldeğirmeni’ndeki butik mekanında izleyici ile buluşturuyor.

Tasarım Bakkalı Cumartesi ve Pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arası açıktır. 

tasarimbakkali.cc

tasarimbakkali.com.tr

[email protected]

facebook: tasarimbakkali

instagram: tasarim_bakkali

Adres: Uzunhafız sokak 101/A Yeldeğirmeni, Kadıköy/İstanbul

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol