Açılımını bilmeseniz bile “GIF” kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz?
En basit anlamda; hareketli görseller toplamıdır, “gif” ya da “jiff” diye telaffuz edilir. GIF formatı, JPEG ya da PNG gibi sabit görüntüler oluşturmak için de kullanılabilir. Ama bunun kendine has bir özelliği de vardır, hareketli görüntülerin oluşturulmasında da kullanılır:
“Hareketli görseller” tabirini kullanıyoruz çünkü GIF’ler gerçek anlamda birer video değildir. Eğer bir şeye benzeteceksek bu “flipbook” (sayfaların hızla çevrilmesi ile hareket illüzyonu yaratan küçük kitap) olabilir. Mesela ses içermezler ki bunu zaten fark etmişsinizdir. GIF dosyaları birçok fotoğrafı içerir ve fotoğraflar “flipbook”ta olduğu gibi ard ardına aktığında bir video yanılsaması verir.
CompuServe şirketi GIF formatını 1987’de yayınladı ve son olarak 1989’da güncelledi. Başka bir deyişle; ABD nüfusunun %35’inden daha yaşlı ve World Wide Web’den 2 yıl önce ortaya çıktı. Erken dönem GeoCities web sitelerinin, MySpace sayfalarının ve e-mail zincirlerinin yapılandırılmasına yardımcı oldu, dans eden bebeği hatırlayın. Hala da internet kültüründe büyük yer kaplıyor. Aslında GIF formatı her zamankinden daha popüler bile denebilir.
Peki GIF’ler niye popülerite kazanıyor?
Çünkü tıpkı meme’ler (kültürel aktarım birimi, bulaşıcı fikir veya simge) gibi onlar da espri yapmada, duygu ve fikirleri aktarmada çok kullanışlı.
Buna ek olarak GIPHY ve Gyfcat gibi siteler GIF’lerin oluşturulmasını ve paylaşımını çok kolay hale getirdi.
Bu servisler Twitter, Facebook, Messenger gibi uygulamalar ve telefon klavyenizle entegre olarak çalışmakta, böylece onları kullanmak emojileri ya da “sticker”ları kullanmak kadar kolay.
Peki neden GIF dosya formatı? Neden onun yerini başka bir şey tutmuyor?
Dürüst olmak gerekirse GIF bir hayli çağdışı bir format. GIF dosyaları 8-bit, yani 256 renk sınırı vardır ve görüntü genelde berbattır. GIF’ler sıkıştırılmadığı için aynı uzunluktaki MP4 dosyasından daha fazla yer kaplarlar. İnsanlar GIF formatının yerine başka bir şey koymaya çalıştılarsa da hep başarısız oldular. Mozilla’nın APNG (animated PNG) formatı 10 yıl önce GIF’in yerini almak üzere piyasaya sürüldüyse de başarılı olamadı. GIF’in dolaşımda kalmasının birçok nedeni varsa da biz en büyük 3 tanesini konuşacağız:
–Tüm Sunucular Farklıdır: Sunucuların kendi özellikleri vardır ve bazen farklı birkaç bileşen bile sunucunun çalışmasına engel olabilir. Spesifik bir örnek mi lazım? Mozilla’nın APNG formatı 2008’de piyasaya sürüldü, ama Microsoft Edge sunucusu bu formatı desteklemeye daha bu sene başladı. Buna karşın GIF formatını tüm sunucular uzun yıllardan bu yana desteklemekte.
–HTML’nin Video Formatını Destekleme Problemi: HTML5 2014’te yayınlanmadan önce HTML standardı, videoyu desteklemiyordu. Bu da GIF paylaşmanın video paylaşmaktan daha kolay olduğu anlamına gelmekte, bir puan daha. Birçok web sitesi videolar için Adobe’nin Flash eklentisini kullanıyordu. Ama Flash iPhones gibi mobil araçlarda çalışmıyordu.
–GIF’lerin Oluşturması Kolay: GIF yapmak bu kadar kolayken neden başka bir formatla uğraşalım ki? GIF oluşturulan bir sürü site varken, birçok fotoğraf düzenleme sitesi gif oluşturabiliyorken hem de.
Merak etmeyin, işler daha da iyiye gidiyor.
Gfycat ve Imgur gibi siteler, GIF formatını daha da geliştirmek adına GIFV adlı bir HTML5 video uzantısı üzerinde çalıştılar. Bu da demek ki Gfycat ya da Imgur aracılığıyla oluşturulan/buralara yüklenen dosyalar birer GIF değil, MP4 ya da WebM videoları olacaklar. Yani sesleri olacak, 256’dan fazla renk seçenekleri olacak ve GIF’lerden daha az yer kaplayacaklar. Tabii bu sitedeki tüm GIF’lerin güzel görünmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Ama şu da kesin ki GIF’lerin kullanımı zamanla azalacak.
GIF’ler Nasıl Kullanılır?
GIF kullanmak biraz emoji kullanmaya benziyor. Durum için uygun olduğunu düşündüğünüz GIF’i seçip yollarsınız. Bir şey indirmeniz geremez, birçok sosyal medya platformu GIF sağlayan sitelerle ortak çalışmakta. Klavyenizde bile bununla ilgili bir sekme var hatta.
Şimdi de gelelim GIF aramanın ve kullanmanın en iyi yollarına:
-GIF Arama Fonksiyonları:
Çoğu sosyal medya sitesinde bir arama çubuğu bulunur. Twitter ve Facebook Messenger başlattı bu geleneği. Bu arama çubukları direkt olarak GIPHY ve Imgur gibi sitelerle çalışır, böylece GIF kullanımı emoji kullanımı kadar basit olur.
–Link’i Kopyalamak: GIPHY, Imgur ve Gifycat gibi sitelerde GIF’leri panelinize kopyalamanızı sağlayacak araçlar vardır. Sadece istediğiniz GIF’i bulun ve “kopyala” butonuna basın.
Sonra da linki, GIF’i kullanmak istediğiniz yere yapıştırın. Birçok sitede link otomatik olarak çalışacaktır.
–Gboard (Google Klavye) Kullanın: Android, iPhone ve iPad’deki Google Keyboard’da bir GIF fonksiyonu vardır, GIF’leri SMS’lerde bile kullanmanızı sağlar. Olur da GIF’leri telefonunuza ya da bilgisayarınıza kaydetmek isterseniz hem telefonunuz hem de bilgisayarınız için birçok uygulama mevcut.
Kendi GIF’lerimizi Nasıl Yapabiliriz?
Bir GIF’i nasıl oluşturacak olursanız olun işe bir video ile başlamanız gerek, fotoğraf fotoğraf bir araya getirmeyecekseniz tabii.
Bu ilk videonun çok uzun ya da kısa olması fark etmez. Çalıştığınız GIF yapma platformu size uygun uzunluğu bulmanız konusunda yardım edecektir. Sonrasında isterseniz metin ya da efekt bile ekleyebilirsiniz.
GIF oluşturmak için en iyi platformlar:
–GIF Oluşturmayı Sağlayan Web Siteleri: Böylesi bir sürü site vardır. Size Imgur, Gifycat ya da GIPHY gibi siteleri tavsiye ederiz. Hem kullanımları kolaydır hem de HTML5 videoları ürettikleri için teknik olarak daha kaliteli çıktı verirler. Siteye bir video yükleyin ya da YouTube veya Vimeo linki kopyalayın. Sonra site size kırpma ya da düzenleme seçenekleri verecektir.
–Bir Uygulama Kullanın: GIF yapmak için en popüler uygulamalar GIPHY CAM (iOS/Android) ve GIF Maker’dır (iOS/Android). Videonuzu uygulamaya sürükleyip ihtiyacınıza göre kırparsınız. (Android ve iOS’ta Google Gboard’da da aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz)
–Bir Dijital Sanat Yazılımı Aracılığıyla: GIF’lerinizi Photoshop, GIMP, Sketchbook gibi programlarda da yapabilirsiniz ama bu çok uğraş verici bir iş olur.
Bu programlar GIF’iniz üzerinde çok fazla düzenleme yapmak istiyorsanız önerilir sadece.
Başınızın ağrımaması için ve hayal kırıklığına uğramamanız adına sitelerden birini kullanmanızı öneririz. Bu siteler aracılığıyla bir linki kopyalayıp istediğiniz mecraya yollayabilirsiniz. Ama sakın giriş bilgilerinizi unutmayın. Tüm GIF’lerinizi kaybedebilirsiniz yoksa!
Kaynak: https://www.howtogeek.com/441185/what-is-a-gif-and-how-do-you-use-them/