Giyilebilir teknolojinin sayısı ve saatlerin fonksiyonları arttıkça, enerji ihtiyacı en pratik nasıl giderilir sorusu zihinleri kurcalıyor. Bir zamanların gözdesi otomatik saatler, yerini güneş pillerine bırakırken daha fazla elektrik tüketen cihazlar için de yine güneş ışınları ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Yeni bulunan yeterince esnek olan ve silikon içermeyen bir güneş hücresi bükülerek vücuda yapıştırılabiliyor ve bu sayede saate elektrik sağlayabiliyor.
Önümüzdeki birkaç yıl içinde oldukça yaygınlaşması beklenen giyilebilir teknoloji, hem enerji hem de rahat hareket sağlama açısından birçok çalışmaya ilham konusu oluyor. ABD’de Kaliforniya Üniversitesi’nden Timothy O’Connor ve arkadaşları, giyilebilir teknolojinin yeni yeni ortaya çıktığı bu dönemde, bu teknolojinin güneşten enerji sağlarken, bireylerle de rahatça bütünleşmesini sağlamanın yolunu arıyorlar.
Ekip laboratuvarında geleneksel güneş hücresi malzemesini modifiye edilmiş bir plastikle değiştiriyor. Bu sayede malzeme hem esneklik kazanıyor hem de iletkenlik kazanıyor. Ortaya çıkan kredi kartının yarısı büyüklüğündeki yapışkan cihaz, güneş ışığını enerjiye yüzde 1 verimle çeviriyor. Çalışmada LED aydınlatması ve dijital bir saatin çalışması başarıyla sonuçlandığı belirtiliyor.
O’Connor, “Cihaz bir bandaj gibi” diyor ve ekliyor, “Cihazı denemelerden sonra üzerimden çıkartmayı unuttum, çünkü üzerimde olduğunu unuttum.” Böylece hareket halindeyken bizleri rahatsız etmeyen enerji kaynaklarını üzerimizde taşımamız mümkün olabilecek. Ekip, gelecekte diyabet hastaları için glukoz ölçümü yapan küçük bir medikal cihazı güneş hücresiyle çalıştırmayı umuyorlar.
Diğer bilim insanlarını şüphelendiren kısmı ise; giyilebilen güneş hücrelerinin veriminin normal güneş hücrelerinin veriminden az olması. Zamanla kapasite ve verim sorunlarına bir çözüm bulunur mu? Akıllı giysilerde dışarıda sağlanan verim, bina içlerinde de sağlanabilir mi? Geleceğin teknolojisi olan giyilebilir ürünler tamamen güneş enerjisiyle mi çalışır? Bunları zaman gösterecek…
Kaynak: Science Direct 1, New Scientist