Amerika ve Avustralya’dan araştırmacılar, Dünya’dan 450 ışık yılı uzakta olan LkCa 15 yıldızını ve yıldızı kuşatan sistemin döngüsünü gözlemledi. İlk kez güneş sisteminin dışında yer alan bir gezegenin oluşum süreci inceleniyor, şimdiye kadar keşfedilen 2 bin gezegenden hiçbirinin evrimine tanık olmadık.
Meslektaşı Kate Follett ile araştırmaya önderlik eden Arizona Üniversitesi’nden gökbilimci Stephanie Sallum ise heyecanını dile getirdi: “Oluşumunu sürdüren bir gezegeni ilk kez fotoğraflıyoruz.” Follett ise daha önce bu konuda farklı açıklamaların getirildiğini fakat son fotoğraflarla doğruluğunun kanıtlanmış olduğunu belirtti.
Nature dergisinde yayınlanan bulgular, LkCa 15’in genç yıldızların çevresinde şekillenen protogezegensel disk tarafından kuşatılışını betimliyor. Fotoğraflarla desteklenmiş olan hipoteze göre, diskin içindeki gezegenler yıldız kalıntılarıyla birleşerek büyümeye devam ediyor.
“Bu sistemi seçmemizin nedeni, genç bir yıldızın etrafında şekilleniyor oluşu. Büyük bir halka gibi. Alışılmadık olansa, içinde güneş sistemi büyüklüğünde bir boşluk olan diskler. Böylesi bir boşluk ancak gezegenlerin oluşum sürecinde ortaya çıkabilir.”
Gelişmiş optik sistem
LkCa 15 yaklaşık 2 milyon yaşında. Bir yıldız için genç sayılabilir fakat yeni gezegenlerin oluşmasını sağlayacak toz diskinin oluşması için yeterince güçlü. 2009 yılından beri devam eden gözlemde oluşumunu sürdüren üç gezegen tespit edildi.
Macellan Teleskobu’nun gelişmiş optik sistemi MagAO ve yardımcı teleskoplar sayesinde, araştırmacılar LkCa 15 yıldızının ve LkCa 15 b adını verdikleri gezegenin hareketlerini ve yaydıkları ışık şiddetini ayırt edebildi. Bu sayede, daha uzak yıldız sistemlerindeki gezegen oluşumları da tespit edilebilir.
Kaynak: Science Alert