Hollanda, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi, otobanlarda trafik gürültüsüne karşı kullanılan gürültü bariyerlerine, güneşle elektrik üretme işlevi kazandırıyor. Böylece mevcut gürültü bariyerleri hem daha estetik hem de fonksyonel bir hâle geliyor.
Araştırmacılardan Michael Debije, nisan ayından beri Hollanda otobanlarından A2 üzerinde, iki pilot proje yönetiyor ve ürettiği yeni tip güneş panellerini test ediyor. Fast Coexist’e göre, Işıklı Güneş Yoğunlaştırıcı (Luminescent Solar Concentrators – LSC) adlı yenilikçi bir teknoloji kullanılarak, yarı şeffaf levhaların, ışığı kendi içinde panelin köşelerine kadar sektirmesi sağlanıyor. Köşelerde de ışık konsantre şekilde normal güneş panellerine yollanıyor. Bir yıllık deneme süresi, bu bariyerlerin elektrik üretme yetenekleri, hasara dayanıklılığı ve bakım ihtiyaçları açısından ne kadar iyi olduğunu değerlendirmede yardımcı oluyor.
Paneller, bulutlu günlerde de çalışabildiğinden, Kuzey Avrupa’nın gri gökyüzü için ideal. Yarım mil’e (0,8km’ye) yerleştirilmiş paneller, elli eve yeterince elektrik temini sağlayabiliyor. LSC paneller farklı renklerde üretilebiliyor. Işık içlerinden geçebildiğinden, şehirlerde gürültüyü engellerken, yayaları ya da sürücüleri engellemeden kullanılabilme özelliğine sahip.
Debije ve ekibi’nin Nature dergisinde yayınladıkları makalede, LSC panellerdeki sorunların nasıl üstesinden gelindiği gösteriliyor. Tech Times’ın haberine göre de ekip, “Üretilen ürünün ticari olarak uygulanabilir olduğunu” iddia ediyor.
Debije, Tech Times’a verdiği demeçte “Ek faydalara gelince; kullanılan teknik, düşük maliyetli, ürün istenilen herhangi bir renkte üretilebilir, dayanıklı ve LSC paneller gökyüzü bulutluyken de çalışabiliyor. Bu da ürünün olağanüstü bir potansiyele sahip olduğu manasına geliyor” diyor.
Umarız bu verimli teknoloji tüm dünyada yaygınlaşır, otobanlar sıfır karbonlu araçları barındırırken, LSC paneller ya da benzerleri, yerleşim yerlerinin elektriklerini sağlarlar.
Kaynak: Ecowatch, Fast Coexist, Tech Times