Ana SayfaKategorisizHarikalar yaratan grafen malzemesi, bu sefer de giyilebilir teknolojilerde çığır açacak

Harikalar yaratan grafen malzemesi, bu sefer de giyilebilir teknolojilerde çığır açacak

-

Kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte her gün yeni bir haberle karşımızda çıkan grafen malzemesi, şimdi de yakın geleceğin gözdesi giyilebilir teknolojide çığır açacak. Ucuz, esnek, kablosuz grafen iletişim cihazları (mobil telefonlar, sağlık takip cihazları gibi) giysiye ya da direk cilde yazdırılabiliyor. Manchester Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının eseri olan bu çalışma Scientific Reports’ta yayınlandı. Bu çalışmayla grafen kullanımının, giyilebilir elektronik uygulamaları için ne kadar önemli olduğu gösterildi. Grafen oldukça esnek ve bir o kadar da iletken olmasıyla bu iş için biçilmiş kaftan.

Hâlihazırda giyilebilir teknolojide kullanılan malzemeler; gümüş nano parçacıklar gibi ya çok pahalı ya da iletken polimerler gibi yeterince iletken değiller. Öte yandan dünyanın en ince, en sağlam ve en iletken malzemesi olan grafen bu özellikleriyle giyilebilir teknoloji için harika bir seçim. Grafen iletken mürekkebi oldukça ucuz şekilde seri olarak üretilebiliyor ve kağıt ve kumaş dahil birçok malzeme üzerine yazdırılabiliyor.

Müthiş özelliikleriyle harikalar yaratan grafen malzemesi, bu sefer de giyilebilir teknolojilerde çığır açacak
Araştırmacılar bu sayede, akıllı, pilsiz, sağlık takibi ve fitness takibi yapan cihazları, telefonları, internet donanımlı giysileri, giysilere işlenen akıllı deri uygulamaları şeklindeki şarj cihazlarını, diğer 2 boyutlu malzemelerle etkileşime geçen yazdırılan grafen sensörleri üreteretebilecekler.

Hastanede koluna RFID etiket takan hastalar etraftaki diğer 2 boyutlu malzemelerle etkileşime geçebilecek ve hastanın vücut ısısı, kalp atışı, takip edilebilecek ve ilgili kişiye yollanabilecek. Bu sayede hasta takibi uzaktan yapılabilecek ve bu işlem hem hasta açısından hem de sağlık personeli açısından oldukça kolaylaşacak. Bakım evlerinde pilsiz grafen sensörler yaşlı insanların giysilerine yazdırılabilecek. Bu sensörler sayesinde ileri yaşlı insanların sağlık durumları takip edilebilecek, veriler toplanabilecek ve sağlık takibi yapan kişiye yollanabilecek.

giyilebilir teknoloji 2
Giyilebilir teknoloji örneği

Dr Zhirun Hu başkanlığında çalışan ekip, çalışmalarını bir manken üzerinde denedi. Yazdırılmış grafen sayesinde iletişim hatları ve antenler oluşturuldu. Bu antenler WiFi ve mobil cihazlarla iletişime geçirildi. Her bir kola takılan grafen-etken antenlerle, vücut üzerinde bir iletişim sistemi kurularak cihazlar arası verimli iletişim kuruldu. Çalışma sonucunda, grafen-etken parçaların kablosuz giysiler için ihtiyaç duyulan kalite ve fonksiyonelliğe sahip olduğu ispatlandı.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr Hu “Bu kayda değer bir adım, yakın gelecekte tamamen grafen-etkin giyilebilir iletişim sistemlerini görmeyi bekleyebiliriz” diyor ve ekliyor, “Bu araştırma için potansiyel uygulama alanları; sağlık takip sistemlerinden, mobil iletişime ya da deriye monte edilen takip/mesajlaşma sistemlerine oldukça geniş. Çalışma, bu devrimsel bilimsel malzemenin günlük hayatlarımızı oldukça değiştireceğini gösteriyor.”

giyilebilir teknoloji 1
Giyilebilir teknoloji örneği

Müthiş malzeme grafenin bir yandan ucuz elde edilmesinin yolları keşfedilirken, bir yandan da uygulama alanları genişlemeye devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda bu konuda yapılacak çalışma sayısının da güzel haberlerin de artması bekleniyor.

Kaynak: Manchester, Phys

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol