Ana SayfaKategorisizHava kargosuna ekolojik bir alternatif: Dynalifters

Hava kargosuna ekolojik bir alternatif: Dynalifters

-

Khris De Decker’ın 2007 yılında Low Tech Magazine‘de yayımlanan makalesine göre, ekolojiye en çok zarar veren taşımacılık türünün hava yolu olmasına rağmen, hava gemilerinin hızları düşürülürse doğa dostu bir seçenek haline gelebilir.

Ohio Airships isimli bir Amerikan şirketi, ekolojik problemleri önemli ölçüde kısarken, hava kargosu avantajlarını birleştiriyor. Şirket, dynalifters isimli yavaş hava kargo gemisini tasarlayarak bunu başardı. Bu hava gemileri, zeplinler ve uçakların seyahat kavramları ile harmanlanarak ve geleneksel hava gemilerinin verdiği ekolojik zararlar hesaplanarak tasarlandı. Bir Boeing 747 uçağından üç kereden fazla nakliye taşıyabilen Dynalifters, saatte sadece 200 km hız ile seyahat ediyor ve daha az yakıt tüketiyor. 

Zeplin ve diğer hava gemileri uçak ve helikopterlerden farklı bir prensiple çalışırlar. Uçak ve helikopterler aerodinamik kuvvetleri kullanarak, yani hızla hareket eden havanın yarattığı, kanat ve pervaneler üzerindeki basınç farkı sayesinde havada kalırlar. Hava gemileri ise havadan daha hafif bir gazın kaldırma kuvvetini kullanarak, bir başka deyişle aerostatik kuvvetlerden faydalanırlar. (Açık Bilim) Zeplinden farklı olan Dynalifter ise kanat ve gövdesi üzerindeki aerodinamik ile ağırlığının büyük bir kısmını taşıyan iç çerçeveye sahip ve havadan daha hafif değil.

Şirket dört farklı boyutta, dört kavramsal tasarımı çoktan tamamladı. Bütün tasarımlar, hızlı yükleme boşaltma yapılabilmesi için ayrılabilir kargo bölümleri ile donatıldı ve 37 metre uzunluğunda bir prototip tasarlandı ve test edildi.

(Fotoğraf Kaynağı: airshipsafrica.com)
(Fotoğraf Kaynağı: airshipsafrica.com)

Bilindiği üzere, malların taşınmasında doğaya en fazla zarar veren ulaşım şekli, hava yoludur. Birinci sebep, teknolojinin kendisi. Hava taşıtları, diğer ulaşım araçlarına göre oldukça fazla miktarda yakıt yakıyor ve daha fazla sera gazı salımı yapıyor. İkinci neden, coğrafi ticaret davranışlarına göre, malların çoğunlukla doğudan batıya ticaretinin yapılmasını dikta ediyor olması. Air France’a göre, Avrupa’dan Asya’ya seyahat eden her kargo uçağı için sekiz kargo uçağı geri seyahat ediyor. Bu da, sadece malları toplamak için kargo uçaklarının boş ağırlık ile uçtuğunun anlamına geliyor.

Kargolama işleminin hava yolu ile yapılmasının kendi açısından ekolojik avantajlara sahip olduğu söylenebilir. Kamyonlardan farklı olarak, uçakların yollara ihtiyacı yoktur. Aynı zamanda gemilerin yaptığı gibi okyanusları kirletmez. Gemiler seyahat halindeyken denize saldıkları balast suyu bile başlı başına okyanus ekosistemlerine ciddi zararlar verir.

Kuzey Amerika ve Avrupa, ayrıntılı yol sistemlerine halihazırda sahipken; Afrika, Asya ve Güney Amerika gibi kıtalar için karmaşık yol sisteminin geliştirilmesi pahalı olabilir ve çevresel olarak akla yatkın değildir.

Balast suyu nedir?

Yaklaşık 120 yıl önce çelik gemilerin inşasından bu yana seyirde gemiyi dengeli hale getirmek için balast suyu kullanılmıştır. Balast suyu güvenli seyir şartları sağlamak için seyir boyunca pompalanır. Bu uygulama geminin üzerindeki stresi azaltır, yatay denge sağlar, ileri sürüşü ve manevra kabiliyetini iyileştirir ve yakıt ile su tüketimine bağlı olarak oluşan ağırlık kaybını telafi eder. (TÜDAV)

Kaynak: Low Tech Magazine
Başlık Görseli: Air Ships Africa

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol