Ana SayfaYaşamKadınHayata müziği ile değen kadınlar-IV: Ethel Smyth

Hayata müziği ile değen kadınlar-IV: Ethel Smyth

-

Kadınlarla birlikte yer aldığı hak mücadelesinde onlara seslerini yükseltmeleri ve sürekli ileri gitmeleri için bir marş armağan eden, sayısız bestesiyle dönemin ataerkil isimlerinin alaycı tavrına inat üretmeye devam eden Ethel Smyth, müzikten ve mücadeleden vazgeçmeyerek gerisinde değerli izler bırakarak dünyaya müziğiyle değmiş sayısız isimden biri.

Dame Ethel Smyth (1858 – 1944)

Babasının karşı çıkmasına rağmen müzik kariyerinin peşini bırakmayan Ethel Smyth 1887’de konservatuvara girdi. Burada pek çok ünlü besteciyle yolu kesişti. Müziğin yaratım aşamasında çok az kadının yer aldığını görünce daha yoğun çalışmaya başladı. Bu süreçte çok farklı ülkelerde çalıştı, bestelerini yapmaya devam etti.

Dame Ethel Smyth, DBE, DMus (1858-1944):

Leipzig Konservatuvarında eğitimini tamamlayıp Londra’ya döndüğünde besteci olarak sahneye ilk çıkışını gerçekleştirdi. Bu, geniş bir kitle tarafından tanınmasına sebep oldu. 1893’ten 1910’a bir opera serisi bestelemeye yoğunlaştı. Böylece daha çok insana ulaşmaya başladı. Operası, Avrupa ve Kuzey Amerika’da çok sevildi.

Suffragette
Londra 1911. Kaynak: The Guardian

1911’den 1913’e Emmeline Pankhurst öncülüğündeki İngiliz Süfrajet Harekete yakınlaştı. Oy hakkı odaklı bu var olma hareketine besteleriyle de katkı sunan Smyth, Kadınların Marşı adlı marşı besteledi. Eylemlerde de aktif bir rol oynayan Smyth, pencereleri kırma eyleminde yer alan yüz kadından biri olduğu için iki ay tutuklu kaldı.

Self-Rescuing Princess Society: Dame Ethel Smyth - musician, suffragist,  and total bad***

Birinci Dünya Savaşı sırasında radyolog asistan olarak görev yapan Ethel Smyth, bu esnada işitme yetisini kullanamamaya başladı. Bunun üzerine yazmaya yoğunlaştı. 1920’lerin ortaları ve sonrasında pek çok üniversiteden onur derecesi aldı. Hatta Oxford Üniversitesi’nden müzik alanında doktor unvanı alan ilk kadın oldu.

Erkek egemen bir alanda üretmekten ve hak mücadelesinden vazgeçmeyen yoğun yaşamı ile geriye çok sayıda eser bırakan Ethel Smyth, 1944’te yaşamını yitirdi.

Kaynak: https://www.bl.uk/people/ethel-smyth#

Serinin diğerleri için bakınız:

* Hayata müziği ile değen kadınlar-I: Antonia Brico

* Hayata müziği ile değen kadınlar-II: Neveser Kökdeş

* Hayata müziği ile değen kadınlar-III: Amy Beach

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...
Zozan Çetin
Zozan Çetin
Eylül 1989’da doğdum. Ege Üniversitesinde Tarih okudum. Daha sonra erkeğin tarihini değil, kadının tarihini yazmak ve anlatmak için Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalında yükseklisansa başladım. Düşlerim için çabalamaya devam ediyor ve değişime olan inancı içimde taşıyorum. Bir kadın olarak var olma mücadelesi verirken de yazının, sözün ve kalemin gücüne inanıyorum. O yüzden yazmayı da anlatmayı da seviyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol