Uzay botlarınızı gün yüzüne çıkarma zamanı geldi çattı. NASA, yeni astronotları için başvuru sürecini resmen başlattı. Bu demektir ki çok yakın zamanda, bugüne kadar atmosferin ötesine geçen yüzlerce kişiden biri siz de olabilirsiniz. Hatta seçilirseniz, Mars’a ilk kez ayak basan kişilerden biri olabilirsiniz.
Ne yazık ki sadece Amerikan vatandaşlarının başvurusunu kabul ediyorlar. Kayıtlar, USAjobs.gov sitesi uzerinden en geç 18 Şubat 2016 tarihine kadar yapılmalı.
Eğer astronot olmak için gereken özelliklere sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, üzülmeyin. Koşullar, düşündüğünüz kadar katı değil. Öncelikle, tercihen ileri derece- mühendislik, biyoloji bilimi, fizik bilimi veya matematik alanlarından birinden dereceye sahip olmanız gerekiyor.
Daha sonra, ortalama bir uzunluğunuzun olması ve NASA’nin fiziksel testlerinden geçmeniz de gerecek. Ayrıca pilot olarak bin saat uçuş tecrübesi ya da ilgili alanlarda en az 3 yıl iş deneyimi istemektedir.
NASA, Linkedin üzerinden yapılan başvurularda 3 milyon Amerikan vatandaşın aranılan kriterleri karşıladığını belirtti. Buna rağmen, başvurular için henüz yaş sınırı konusunda herhangi bir netlik yok.
Seçilen astronotlar, 2017 ortasında alınacak ve Amerika’nın dört uzay aracından birinde uçmak için seçilecekler: (ISS) Uluslararası Uzay İstasyonu, NASA’nın Orion uzay kapsülü, veya ticari mürettebatın yer aldığı iki uzay gemisi olan SpaceX’s Dragon ve Boeing’s CST-100 Starliner.
Yönetici ve eski astronot Charles Bolden’in açıklamasına göre “NASA, Mars’a doğru iddialı bir yolculuğa çıkmaya hazırlanıyor ve hedefimize ulaşmada farklı çevrelerden gelen yetenekli kadın-erkek adaylar arıyoruz.”
“Bugün, keşifteki bir sonraki dev adımı atacak müstesna Amerikalı astronotlara, gelecek sınıfımız için kayıtları açmış bulunuyoruz. Bu grup, Amerikan yapımı uzay mekiğiyle Amerikan topraklarından uzaya gidecek ve Kızıl Gezegen’deki yolculuğumuza ışık tutacak.”
Daha ne bekliyorsunuz? Şimdi başvurun ve bu gezegeni arkasında bırakmış dünyanın en prestijli ve özel insanlarından biri olma şansını yakalayın!
Kaynak: IFL Science