Moskova’da bir hayvanat bahçesi… Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz canlı bir Sumatra orangutanı. Sumatra ise Batı Endonezya’da bir ada.
Peki, bu orangutanın ne işi var Moskova’daki hayvanat bahçesinde? Ne kadar yalnız ve üzgün gözüküyor… Fotoğraf çok şey anlatıyor aslında. Kollarını kendine sararak beton duvarlar arasında güvende hissetmeye çalışan orangutanla eğlenen insanlara bakın! Vurdumduymazlıkları ve insan merkeziyetçi düşünce yapıları bakışlarına yansımış. Ve tamamen temiz bir benlik ile dünyaya gelen bu çocuklar, bu bakışlar ile büyüyorlar.
Bu canlılar doğada, güvenli ve konforlu gördükleri için ağaçlarda yaşıyorlar. Geriye sadece 7 bin 300 tane sumatra orangutanı kaldı. Yani, nesilleri birçok canlı gibi tehlike altında. Özellikle Sumatra ve Borneo Adalarında gerçekleştirilen endüstriyel tarımda palm yağını elde etmek için burada yaşayan orangutanların yaşam alanları ciddi anlamda tahrip ediliyor. Yağmur ormanlarının kesilmesi ve arazilerin düzleştirilmesiyle ormansızlaştırma, habitatların yok olması, hayvan türlerinin nesillerinin tehlikeye girmesi ve yerel halkın göçe zorlanması gibi birçok etkin zararı da yanında getiriyor. (Palm yağı gerçekleri için tıklayınız).
The Dodo internet sitesi, İngiltere’deki Born Free Foundation (Özgür Doğanlar Vakfı) Esir Alınan Yaban Hayvanları Program Yöneticisi Chris Draper‘a fotoğrafı yorumlamasını rica etti.
Draper, “Kapsamlı bir bilgi ve içerik olmadan çok fazla bir şey söylemek zor olsa da fotoğraf, hayvanat ziyaretçileri ve orangutan arasında göze çarpan çarpıcı bir tezatlık olduğunu gösteriyor: Ziyaretçiler için anlık eğlence ve orangutan için ömür boyu esaret. Orangutanları bu şekilde sergilemek onları korumada nasıl yardımcı olur hayal etmek zor” şeklinde bir açıklama yaptı.