Ana SayfaEkolojiHayvan Haklarıİnsan her yerde insan: Rusya'nın soğuğunda bir Sumatra orangutanı

İnsan her yerde insan: Rusya’nın soğuğunda bir Sumatra orangutanı

-

Moskova’da bir hayvanat bahçesi… Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz canlı bir Sumatra orangutanı. Sumatra ise Batı Endonezya’da bir ada.

Peki, bu orangutanın ne işi var Moskova’daki hayvanat bahçesinde? Ne kadar yalnız ve üzgün gözüküyor… Fotoğraf çok şey anlatıyor aslında. Kollarını kendine sararak beton duvarlar arasında güvende hissetmeye çalışan orangutanla eğlenen insanlara bakın! Vurdumduymazlıkları ve insan merkeziyetçi düşünce yapıları bakışlarına yansımış. Ve tamamen temiz bir benlik ile dünyaya gelen bu çocuklar, bu bakışlar ile büyüyorlar.

Bu canlılar doğada, güvenli ve konforlu gördükleri için ağaçlarda yaşıyorlar. Geriye sadece 7 bin 300 tane sumatra orangutanı kaldı. Yani, nesilleri birçok canlı gibi tehlike altında. Özellikle Sumatra ve Borneo Adalarında gerçekleştirilen endüstriyel tarımda palm yağını elde etmek için burada yaşayan orangutanların yaşam alanları ciddi anlamda tahrip ediliyor. Yağmur ormanlarının kesilmesi ve arazilerin düzleştirilmesiyle ormansızlaştırma, habitatların yok olması, hayvan türlerinin nesillerinin tehlikeye girmesi ve yerel halkın göçe zorlanması gibi birçok etkin zararı da yanında getiriyor. (Palm yağı gerçekleri için tıklayınız).

hayvanat bahçesi, moskova, orangutan
Rusya, 22 Ağustos 2015. Fotoğraf: Maxim Zmeyev / Reuters

The Dodo internet sitesi, İngiltere’deki Born Free Foundation (Özgür Doğanlar Vakfı) Esir Alınan Yaban Hayvanları Program Yöneticisi Chris Draper‘a fotoğrafı yorumlamasını rica etti.

Draper, “Kapsamlı bir bilgi ve içerik olmadan çok fazla bir şey söylemek zor olsa da fotoğraf, hayvanat ziyaretçileri ve orangutan arasında göze çarpan çarpıcı bir tezatlık olduğunu gösteriyor: Ziyaretçiler için anlık eğlence ve orangutan için ömür boyu esaret. Orangutanları bu şekilde sergilemek onları korumada nasıl yardımcı olur hayal etmek zor” şeklinde bir açıklama yaptı.

Hayvanat bahçeleri, hayvanlı sirkler, yunus parkları eğlence değildir. Canlının sömürüldüğü hiçbir şeye ortak olmayın. 

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol