“Öğrencilerinin toplumsal cinsiyet, beden politikaları ve feminizmle ilgilenmelerinin düzeyini ayarlayamaması, kontrol etmemesi, bu konuda öğrencilerini uyarmak yerine gelişmelerine, eleştirel bakmalarına vesile olması. Kadına şiddet gibi bir konuda öğrenciyi hassaslaştırmak önemli ama bunu çok dikkatli yapmak lazım, burada dozaj kaçmış” diyerek bir edebiyat öğretmeninin işine son veren bir okul vardı.
“Edebiyat Ödülleri” veren ama “dozajlı” dil, üslup isteyen Notre Dame de Sion, okul öğrencileri tarafından çıkarılan Tavuskuşu Fanzin’in “Kadın Cinayetleri Politiktir” konulu 4. sayısında kullanılan dil ve üslubu abartı bularak (ki öğrenciler fanzine sansür istemedikleri için bu sayıyı okuldan bağımsız olarak hazırladıklarını dile getirmişlerdi.) bu okulda edebiyat öğretmeni olan Melike Koçak’ı yukarıdaki ifadelerle suçlayarak öğretmenin işine son vermişti. Gerçek anlamda anlaşılmaz ve sığ olan bu tavra karşılık Melike öğretmen direndi. Aynı zamanda öğrencileri ve bu haksızlığı duyan, gören her birey direndi Melike Öğretmen için. “Melike Koçak yalnız değildir” dedik sosyal medyada, sokakta, her yerde. Değildi de. Kazanmak için direnmek gerekiyordu, direnildi ve kazanıldı.
Koçak, okula karşı açtığı işe iade davasını ilk celsede kazandı. Bianet’in haberine göre, İstanbul 16. İş Mahkemesi’nde görülen davada, Koçak’ın 10 gün içerisinde işe başvurması durumunda işe alınmasına ve 4 aylık brüt ücret kadar tazminat ödenmesine karar verildi.
Seviniyoruz. Seviniyoruz çünkü hep birlikte direniyoruz. Hep birlikte direnip kazanıyoruz da üstelik. Çoğul seviniyoruz hem de. Melike Öğretmen’in davası hepimizin davasıydı çünkü. Bu ülkedeki edebiyata ve diğer sanat dallarına yapılan haksızlığa ve çok daha önemlisi erilliğe karşı direnildi Koçak sayesinde.
Bir yandan da üzülüyoruz aslında. Sanatımızı korumak için direnmek zorunda kalışlarımıza, desteklenmeyişlerimize. Toplumsal huzur ve barışın kilit noktası sanatın, anlaşılmaz ellerde hırpalanmasına, korunmak zorunda kalmasına üzülüyoruz. Üzülerek lâkin kazanacağımızı da bilerek direneceğiz her vakit erkliğe ve sanatsızlığa karşı.
Geçmiş olsun Melike Öğretmen. Nice edebi günlere, günlerimize…