Ana SayfaYaşamKadınKadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Bangladeş'ten reklam filmi

Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Bangladeş’ten reklam filmi

-

Bangladeş‘te kadına yönelik uygulanan özellikle aile içi şiddet ile mücadelede nasıl bir etki yaratılabilir? Belki de bir duyarlılık videosu bunu başarabilir. 6 milyonu aşkın görüntülenmeye ulaşan bu video, genç bir kadının eşi şiddet uygularken tutamasın diye saçlarını kısacık kestirmesini anlatıyor. Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Telif: Andrew Biraj
”Daha da kısa”

İlk olarak Dünya Kadınlar Günü için 6 Mart’ta yayınlanan reklam filmi, üzgün olduğu yüzünden okunan Bangladeşli genç bir kadının saçını kestirmek için bir kuaföre gitmesini anlatıyor. Kuaför saçlarının çok güzel olduğunu söyleyerek kararını değiştirmeyi epey bir deniyor ancak etki etmiyor. Genç kadın, ağlamaklı bir şekilde saçını daha da kısa kesmesini üsteliyor, elini saçına götürüyor ve içini döküyor: “Daha da kısa kes, böylece bir daha kimse saçımı bu şekilde tutamaz.”

News 18, Bangladeş ve Hindistan‘da kadınların özellikle aile içi şiddet ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Büyük çoğunluğu bunlara dile getirmeye cesaret edemiyor. Bu kampanya da dile getirilemeyenleri onlar yerine söylüyor.

Bangladeşli kadınların üçte ikisi eşleri tarafından şiddet görüyor

Bu toplumda, bir kadının saçının uzunluğu çok önemlidir. Bölgenin yerlisi olan bir kadına göre, saç güzellikten daha fazlasını temsil eder; bir kadının gücüdür. Maalesef, erkekler saçı kadınları hareketsiz hale getirmek ve onlara vurmak için kullanıyor.

Hükümet tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen bir ankete göre, Bangladeşli kadınların üçte ikisi eşleri tarafından şiddet görmüş, çoğu da son 12 ayda. Ancak yarısı eşlerinin korkusundan tedavi bile görmemiş ve neredeyse sadece %2’si bu aile içi şiddeti polise bildirmiş.

Hükümet, bu durumla mücadele etmek için içinde 2010 yılında ”aile içi şiddetten yargılanan her erkeğin 6 ay hapis ile cezalandırılmasını” ön gören yasanın da bulunduğu birçok yasa kabul etti. Ancak Birleşmiş Milletler, bu şikayetlere daha hızlı müdahale etmek için hakim sayısının arttırılmasını öneriyor.

Kaynak: Francetvinfo, Rfi

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol