Ana SayfaEkolojiTarım & GıdaKariyerini bir kenara bırakıp doğal tarım yapan Kutluhan Özdemir'den tavsiyeler

Kariyerini bir kenara bırakıp doğal tarım yapan Kutluhan Özdemir’den tavsiyeler

-

Kutluhan Özdemir bütün kariyerini ir kenara bırakıp doğal tarıma başlamış biri. Kendisini “Ayda 140 dolar ile dünyayı gezen genç Kutluhan Özdemir” başlıklı röportajımızdan hatırlayacaksınız. Bu yazı ile Kutluhan sizlere, doğal tarımdan çok az emekle ve neredeyse sıfır giderle kazandığı para, size derhal işi gücü bir kenara bırakıp gitme cesareti verecek:

Bütün kariyeri bir kenara bırakıp köye yerleşmek, artan ekonomik krizler ve insanlığın içinde bulunduğu duruma bakınca, bir an önce herkesin yapması gereken eylem olduğu aşikar.

Hiç sistem, kapitalizm vb. gibi konulara girmek istemiyorum olur da birkaç kişiye fikir verir diye birkaç şey yazmayı düşünüyorum.

Bir arkadaş 1500 badem ağacından bahsetmiş. Bilinen monokültür ve konvesiyonel tarımdan mümkün olduğunca uzak durun. Günün sonunda para kazananlar büyük tarım ilaçları şirketleridir, zavallı çiftçi ise sadece çalıştığıyla kalır.

Kaçıp kurtulmaya çalıştığınız sistem tarımı da ele geçirmiş durumda.

Bir adet tarlanız olduktan sonra sıfır maliyet ile kurabileceğiniz ve herhangi bir ilacı veya tarım aletini almak için ömrünüzü tarlada çalışarak geçirmek zorunda olmadığınız bir alternatif, çıkış yolu, felsefe var.

Daha somut örnek vermek gerekirse kendi tarlamdan bahsedeyim

– Küçük bir arazinin üzerinde yaşıyorum ve doğal materyallerden yapılmış evi biz yaptık.

– Elektrik ihtiyacını solar enerji ile karşılıyoruz.

– Sebze, meyve, yağ, sabun vs. gibi ihtiyaçlarımızı tarladan karşılıyoruz.

– Kışın ısınma için gerekli odun da aynı şekilde tarladan geliyor.

– Kuyumuz ve tarlanın kenarından geçen küçük bir ırmaktan suyu hallediyoruz.

– Arılarımızdan senede 5-6 kg. bal alıp, gerisini onlara bırakıyoruz.

– Tarlada yaz kış serbest halde gezen ve gece ağaçlarda uyuyan tavuk ve horozlarımız var.

– İnternet, telefon ve bazı diğer giderlerle beraber çiftliğin aylık maliyeti 100 euro civarında.

Gelelim en can alıcı kısmına

Senenin 6 ayı bahçe ile ilgileniyor ve ürünlerinizi satıyorsunuz kalan 6’da ise isterseniz sırt çantanızı alıp dünyayı gezebilirsiniz kazandığınız para ile çünkü herhangi bir gider yok. kira, fatura ve yemek gideriniz sıfır. Herhangi bir tarım aleti veya tarım ilacına da ihtiyacınız olmadığı için kazandığınız tüm para net kar.

Tabii bir de yiyebileceğiniz en doğal, en sağlıklı ve besleyici sebze, meyveler ile besleniyorsunuz her daim.

Birkaç kısa not yazmak istiyorum çiftlik ile ilgili

  • 120’den fazla çeşit meyve ağacı mevcut.
  • 100’ün üzerinde lokal yenilebilir meyveleri olmayan ağaç var.
  • Meyve ağaçlarının altında sebzelerimiz yetişiyor üstelik kendi kendilerini tohumluyorlar.
  • Ekme, biçme hatta sulamaya bile gerek yok ekstrem sıcak günler dışında.
  • Senede ortalama 80-90 ton meyve üretiyor bu çiftlik. Bunun yüzde 30’unu kuşlara ve diğer hayvanlara bırakıyoruz, bir kısmını eşe, dosta, komşuya dağıtıyoruz veya kendimiz yiyoruz, kış için kurutuyoruz vs…
  • Her bir meyvenin kilosu 2 euro. (hangi meyve olduğunun bir önemi yok, benim için 1 kilo üzüm ile 1 kilo şeftalinin üretim masrafı aynı ve sıfır) yılda ortalama sattığımız 40 ton meyveden elde edilen gelir 80 bin euro ve gider sıfır.

Uzun lafın kısası, içinde doğa aşkı olan ve doğaya dönüşü sadece sistemden bir kaçış yolu olarak görmeyen ve bunu, gerçekten doğayı sevdiği için yapacak olan kişilere ilham vermesi için yazıyorum.

Uğurlar olsun.

Kaynak: Ekşi

Kutluhan Özdemir’i Facebook’tan takip etmek için buraya, Instagram’dan takip etmek için buraya ve ekşi sözlük’ten takip etmek için buraya tıklayın.

SON YAZILAR

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...

Girişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve...

Son 10 Yılın En İyi 10 İklim İnovasyonu

Eğer Dünya’nın ortalama sıcaklığını bu on yıl içerisinde Paris Antlaşması’nda hedeflenen 1,5⁰C altında tutmak istiyorsak, daha yapacak çok işimiz var. Bu hedefi gerçekleştirmek için karbon emisyonlarını ciddi...

Daha önce hiç görmediğiniz meyveler ve sebzeler | Video

https://vimeo.com/345700977 Bu bir tarla öyküsü. Ama herhangi bir tarla değil, hayal gücünün filizlendiği bir toprak. Garip, ilginç, harika, lezzetli şeyler yetiştiriyoruz. Dürüst olmak gerekirse, daha acayip daha iyi oluyor. Mesela? Mashua, oca, badger...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol