Doğrudan temas kurduğumuz tabak, çanak, çatal, kaşıklarımızı neden bizi zehirleyecek ağır kimyasallarla yıkayalım ki? Kimyasal kirleticilere karşı ekolojik bulaşık temizleyicileri ile başka bir temizlik mümkün!
Bulaşıklarımızı yıkadığımız da yağı kiri pası temizlediği söylenilen bulaşık deterjanın eldesinde kullanılan kimyasallar: LABSA (Lineer Alkil Benzen Sülfonik Asit), Coustik soda (Kostik), Magnezyum tuzu (MgSO4) (katı halde, kristal seklinde), SLES (Sodium laurly eter sulphat (TEXAFON)), Koruyucu madde, Esans (limon, kır çiçeği vb.), Boya (aside dayanıklı toz boyalar, yeşil, sarı, mavi vb). Bu kimyasalları içeren bulaşık deterjanları yağı kiri pası sökerken bizi de kanser edip dolaşım sistemi ve bağışıklık sistemi hastalıklarıyla deri döküntüsüne, egzamaya da yer hazırlar. Ne kadar durulamış olursanız olun içeriğindeki kimyasalları arındırmanız mümkün değildir. İçlerinde az da olsa size zarar verecek partiküller bulunacaktır.
Bu kimyasal maddeler yalnızca size değil doğaya da çok büyük zarar verir. Sonuçta kimyasallar evlerimizdeki giderlerden suya toprağa havaya karışıyor. Bir doğal tıp uzmanı olarak benim de temel görevim öncelikle sağlıklı bir doğayla birlikte sağlıklı bir insan için mücadele edip bu yönde katkılar sunmak. Doğayı ve insanı sağlıklı tutmak aynı zamanda insanı, hayvanı ve doğayı sömürüden yani sermayeden uzak tutmakla mümkündür.
Avm raflarında fahiş fiyatlara satılan kimyasal kirleticilere hiç ihtiyacınız yok. Kimyasallara ihtiyaç duymadan limon tuzu, çamaşır sodası, boraks, karbonat, tuz, limon, portakal, greyfurt, sirke, esansiyel yağ gibi malzemeleri kullanarak evde kendiniz de temizlik malzemesi yapabilirsiniz. Hem hiç yorulup zaman harcamanıza da gerek kalmadan…
Şimdi ekolojik bulaşık deterjanı için kolları sıvayalım
1) Elde yıkama için:
Elde yıkama amaçlı bulaşık deterjanınızı değişik yollarla hazırlayabilirsiniz:
1. Tarif: 2 bardak kaynar suyun içerisine 100 gr rendelenmiş defne sabunu veya zeytin yağlı sabunu atıp 10 damla kadar da limon, nane, ıhlamur vs esansiyel yağı ekleyip tahta kaşık ile karıştırın. Homojen bir karışım elde ettikten sonra bulaşık lifi ile birlikte bulaşıklarınızı yıkayabilirsiniz.
2. Tarif: 3-4 bardak sıcak suyun içerisine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı sirke ve hazır almış olduğunuz bulaşık deterjanınızdan 1 yemek kaşığı kadar katıp tüm bileşenleri iyice çalkalayarak yeni bir bulaşık deterjanı elde edebilirsiniz. Ayrıca bu karışıma arzunuza göre koku vermesi için 15 damla kadar menekşe, yasemin, lavanta, gibi esansiyel yağ da katabilirsiniz.
3. Tarif: 2 bardak sıcak suya birer tatlı kaşığı boraks, tuz ve limon tuzu ekleyip 2 kaşık toz doğal zeytin yağlı sabun tozu 15 damla kadar esansiyel yağ ekleyerek tahta kaşıkla karıştırıp bulaşıklarınızı gönül rahatlığı ile yıkayabilirsiniz. Her kullanımdan önce iyice çalkalayın.
2) Bulaşık makinası için
Bulaşık makinanız için toz bir ürün yapmak isterseniz 3 yemek kaşığı boraks, 3 yemek kaşığı karbonat, 3 yemek kaşığı çamaşır sodası, 1 yemek kaşığı limon tuzunu karıştırın. 15 damla kadar istediğiniz bir veya birkaç esansiyel yağı toz doğal bulaşık makinası toz deterjanınıza ekleyerek hoş bir kokuda elde etmiş olurken esansiyel yağların anti bakteriyel özelliği sayesinde ciddi bir temizlik sağlamış olursunuz.
Tablet bulaşık deterjanı hazırlamak için; yukarıda anlattığım toz karışıma, karışımı ıslatacak kadar sirke, limon suyu (marketlerden alınan değil) veya çok az çeşme suyu ekleyin ve karıştırın. Buz kalıplarına doldurup oda sıcaklığında 24 saat kurumasını beklediğinizde tablet haline gelmiş bulaşık makinası deterjanınızı kullanabilirsiniz.
Jel bulaşık makinası deterjanı hazırlamak için, kullanacağınız temel madde sudur. 3 su bardağı sıcak suya 3 su bardağı boraks, 2 su bardağı çamaşır sodası, 2 su bardağı kaya tuzu, 10-15 damla esansiyel yağ ekleyin. İyice karıştırıp oda sıcaklığında 24 saat beklettiğinizde jel kıvamında bir deterjan elde etmiş olursunuz.
Bu bilgiler de işinize yarayacak
Bulaşıklarınızı makinada yıkıyorsanız, bulaşıklarınızın daha parlak olması için makinanızın parlatıcı kısmına sirke veya bir iki limonun suyunu sıkarak koyun. Sirkeniz yoksa veya sirke kullanmak istemezseniz 1-2 adet limonun veya başka bir turunçgilin suyunu sıkarak da kullanabilirsiniz. Bu karışıma az miktarda E vitamini ile zeytin ve susam yağı gibi cildi yumuşatıcı ve bakımını sağlayıcı maddeler katarak ellerinizin de bakımını yapabilirsiniz.
Diğer turunçgil kabuklarınızı ve turunçgil çekirdeklerinizi de israf etmeyin. Rendenizin büyük kısmı ile turunçgil kabuklarınızı rendeleyin, çekirdeklerini havanda dövün veya bir mikser yardımı ile parçalayarak küçük parçalar haline getirin. Rendelenmiş kabukları ve küçük parçalar haline gelmiş çekirdekleri, limon tuzu veya kaya tuzu ile karıştırarak inatçı yağları tel ya da sünger yardımıyla ovalayarak çıkartma işlemi için kullanabilirsiniz.
Kimyasal kullanmadığınız bulaşık makinanızı temizlerken de doğal ürünler kullanmalısınız. Bunun için yapmanız gereken;
Bulaşık makinalarının pervaneleri, su boruları ve yağ haznesi gibi önemli bölgelerinde zamanla içinde biriken yağ ve kireç artıklarını temizlemek için üretilmiş genellikle bir kullanımlık olan sıvı bulaşık makinası temizleyicileri vardır. Kimyasal madde içeren bu ürünler yerine son derece etkili, ekonomik ve doğal ürünler kullanarak bulaşık makinanızı kolayca temizleyebilirsiniz.
Makinanın iç temizliği
Makinayı temizlemeden önce fişini çekin ve musluğu kapayın. Alt ve üst raflarını kullanma kılavuzunda anlatıldığı gibi çıkartın. Pas olup olmadığını kontrol edin, arap sabunuyla veya bulaşık deterjanıyla iyice yıkayın. Üst rafın altında ve en altta bulunan pervaneleri (su püskürtme kollarını) kontrol edin. Pervaneler yıkama sırasında suyun tazyikiyle döndürülen ve gözlerinden su püskürtülen parçalardır. Pervane deliklerinin tıkanıp tıkanmadığını kontrol edin. Pervanedeki gözlerde tıkanıklık varsa pervaneyi üst raftan ayırın. Bir iğneyle bu tıkanıklıkları açın. Üst rafı temizledikten sonra pervaneyi yerine takın. Alttaki pervaneyi de aynı şekilde kontrol edin.
Makinanın içinde ağır kirler varsa kâğıt havlu ile temizleyin. Makinanın tabanında bulunan filtreleri kontrol edin. Üst filtreyi ve iç süzgeci çıkartın. Süzgecin içinde yemek artığı, cam kırığı gibi yabancı maddeler varsa çıkartın, fırça ve sabunlu su kullanarak kirleri temizleyin.
Temizlediğiniz süzgeci ve filtreyi yerine takın ve filtrenin yerine iyice oturduğundan emin olun. Alt ve üst rafları yerleştirin. Deterjan gözünü karbonat ile doldurun.
Makina boş iken üst rafına cam ya da devrilmeyecek ağır bir kap içinde bir bardak beyaz sirke veya elma sirkesi koyun. Ağır kirli bulaşıkları yıkadığınız su sıcaklığı yüksek uzun programda makinayı çalıştırın.
Makinanın dış temizliği
Makinanızın dış yüzeyini ve kapı contalarını yumuşak bir deterjanla nemli bir bez yardımıyla hafifçe silin. Kontrol panelini hafif nemli bir bezle silin. Daha sonra kurulayın.
Bu işlemi düzenli olarak 3-4 ayda bir defa tekrarlayın. Her birkaç yıkama sonrası ise filtreleri kontrol edip gerekirse temizleyin. Böylece bulaşık makinanızı uzun süre sorunsuz olarak kullanırsınız.
Temizlik arınmak demektir. Arınmak için de kimyasallara ihtiyacınız yoktur. Su, doğal mineraller ve doğal yağlarla sirkeleşmiş ürünler temizlenmek için yeterlidir.
Not: Temizlik malzemelerini yaptığınız kalıpları ve malzemeleri sadece bu malzemeleri yapmak için kullanınız.