American Chemical Society’nin (Amerikan Kimya Topluluğu) Boston’daki 250’inci toplantısında Dr. Teri Dankovich, Drinkable Book’u (İçilebilir Kitap) tanıttı. Bu kitabın sayfaları temiz suya ulaşımı olmayan milyonlarca insanın yardımına koşuyor.
Bu teknoloji, gümüş nanoparçacıklar aşılanmış sayfalar kullanarak kirli sulardaki bakterilerin yok edilmesini sağlıyor.
Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF Su ve Temizlik Ortak İzleme Programı’na (JMP) göre, dünya genelinde temiz suya ulaşamayan 750 milyon insan var. Bu projenin temel hedefi, bu insanlara ulaşmak ve temiz su temin etmeyi bir fincan kahve yapmak kadar kolaylaştırmak.
Laboratuvardaki koşullar altında, sayfalar bakterileri yüzde 99,9 oranında filtrelemeyi başardı. Dankovich, Virginia Üniversitesi’ndeki çalışmalarında, bu sonucun gerçek dünyaya uyarlanabilmesi üzerine çalıştı.
Yüzde 100 oranında temiz
Water Is Life ve Bangladeş Uluslararası Kalkınma Teşebbüsü (İDE) ile ortak yapılan çalışmalarda, kitabın Haiti, Kenya, Gana, Güney Afrika ve Bangladeş’teki 25 kirlenmiş kaynağı neredeyse yüzde 100 oranında temizlediği tespit edildi. Proje, merak ve hevesi de beraberinde getirdi. “İnsanlar, filtrenin nasıl çalıştığı ve bunu evde denemenin yolları konusuyla oldukça ilgilendiler” diyor Dankovich.
Bu projenin, aynı işlevi gören su filtresi LifeStraw gibi protozoaları ve virüsleri de yok edebildiği henüz kanıtlamamış olsa da Dankovich kitabın filtreleme kapasitesi üzerinde çalışmaya devam ediyor.
Drinkable Book, temiz su üretimindeki en ucuz ve kolay yöntem olabilir. Her sayfada iki filtre bulunuyor ve yapılması gereken tek şey üzerine su dökmek.
Her sayfa, 100 litre suyu temizleyebiliyor ve tek bir kitap kişinin temiz su ihtiyacını yıllarca karşılayabilir.
Gıda mürekkebiyle basılan bu kitap, bir kullanma kılavuzu niteliği taşımasının yanı sıra, kullanıcıları da bilgilendirmeyi amaçlıyor. Sayfalarda temiz suya nasıl ulaşılabileceği ve bunun neden önemli olduğu hakkında içerikler yer alıyor.
Water Is Life kuruluşuna göre, birçok gelişmiş ülkede yaşanan su krizleri hastalıkların yanı sıra, kadınların eğitimini engelleyen bir yan etkiyi de beraberinde getiriyor. Kadınlar, su taşımak için günde altı saatten fazla zaman harcıyor. Temiz içme suyuna kolay ulaşım, sınıflarda geçirdikleri zamanı arttırabilir.
Dr. Dankovich, şimdiden 50 kitaba yetecek kadar sayfa üretmiş durumda. Şu anki hedefiyse, bin kitaba yetecek 25 bin filtre üretebilmek. Fakat bu miktarda bir üretim, şu an kullandığı kilise mutfağından daha kapsamlı bir labaratuvar gerektiriyor.
Projeye yapılan bağışlar 2,536 doları geçmiş durumda, fakat iki köyde yapılacak testler için 30 bine ulaşılması gerekiyor. Projeye yardım toplamanın yanı sıra Dankovich kitabın içeriğini birkaç farklı dile çevirerek herkesin temiz suya ulaşabildiğinden emin olmak istiyor.
Kaynak: The Plaid Zebra