Ana SayfaYeşilVeganlıkKoç Üniversitesi Vegan Haftası’nda Zülal Kalkandelen etik veganizmi anlattı

Koç Üniversitesi Vegan Haftası’nda Zülal Kalkandelen etik veganizmi anlattı

-

Veganizm, dünya çağında yeni yeni ivme kazanmaya başlamış bir hareket. Kapsamı, savunduğu konular ve uygulamaları henüz büyük kitleler tarafından tam olarak anlaşılmamış olsa da bu bağlamda sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Kişiler; sağlık, çevre veya etik gibi çeşitli sebeplerle veganlığı seçebiliyor. Zülal Kalkandelen de Koç Üniversitesi Vegan haftası kapsamında “Etik veganizm” hakkında konuştu.

“Veganlık bir şiddetsizlik hareketidir”

Zülal Kalkandelen konuşmasına veganlığın nasıl şiddetsizlik hareketi olduğunu açıklayarak başladı: “Veganizm sömürünün tüm çeşitlerini reddeder. Hayvanların da hislerinin, bilinçlerinin ve korkularının olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Izdırabın hiçbir etik yanı yok.”

Etik veganlık

Hayvanların bilinç sahibi olup olmadığı konuları hakkında bilimsel kesitler sundu ve bu gelişmeler ile ilgili kaynaklardan bölümler paylaştı. Bilimsel gerçeklerin inkâr edilmemesi gerektiğine ve kendi içimizden başlayarak bir sorgulamaya gitmemizin önemine değindi: “Artık bilgiye ulaşmak çok daha kolay ve hızlı. Bilmiyordum demek bahane değil. Bazı şeyler değişime uğruyor. Örneğin, artık kölelikten bahsetmiyoruz ya da eskiden sokaklarda oynatılan ayıları görmüyoruz. Bunlar bize ilkel geliyor. Akıl ve vicdan süzgecinden geçirmek lazım. Zevk, kolaylık, tat alma ve benzeri şeyler bahane olarak adlandırılamaz. Bu insanın dürüst olma serüveni. Toplumsal yapılanmadan dolayı ilk başta yabancılaşma, yalnızlaşma yaşanabilir ama kendimize sorular sormalı ve sorgulamalıyız.”

Etik veganizm katı bir duruş mudur?

Gelen eleştirilerin bu yönde olmasına karşın, etik veganizm katı olmadığına, tam tersine dürüst bir duruş sergilemek olduğuna değindi Zülal Kalkandelen. “Hayvan refahı” adı altında yapılan kafes alanı büyütme, hayvanları kesinden önce kırlarda gezdirme gibi uygulamaların yanlış mesaj verdiğine ve “hayvan hakları” ile aynı kefeye konulamayacağına değindi. Eşitlik veya özgürlük gibi konuların “insan” ile sınırlı olmasının ironikliğine değinip, etik veganizmi yaşam hakkını bütüncül olarak savunan bir hareket olarak nitelendirerek bu konunun altını çizdi.

Hayvan Özgürlüğü

“Etik veganizm nettir”

Etik veganizmde indirgeme veya yumuşatma yapılamayacağını söyleyen Kalkandelen, veganizmi politika ile güçlendirilmiş etik, doğa, sağlık üçlüsü içinde ele alarak düşünebileceğimizi belirtti.

Zülal Kalkandelen kimdir?

Züalal Kalkandelen “Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi” adlı, bu konuda yazılmış ilk Türkçe kitabın yazarıdır. Aynı zamanda gazeteci ve radyo programcısı olan Kalkandelen Jeffrey Moussaieff Masson’un “The Face On Your Plate” adlı kitabını Türkçe’ye “Tabağındaki Yüz – Gıda Hakkındaki Gerçekler” adıyla çevirmiştir.

Vegan haftası aşağıdaki etkinlikler ile bugün, yarın ve cuma günü de devam edecek.

2 Aralık Çarşamba 17.30 Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Güray Tezcan “Irkçılık ve İnsanmerkezcilik: Topyekün Özgürleşme Mümkün Mü?”

3 Aralık Perşembe 17.30 Forum: Vegan Öğrenci Olmak

4 Aralık Cuma 17.30 Yeliz Utku Konca ile Soru – Cevap “Vegan Olmayan Bir Dünyada Vegan Olmak”

 

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...

What is Vegan tattoo? Vegan tattoo artist explains

Nowadays especially vegans hesitate about having tattoos that may contain animal derived products. In that case, there are some confusion about it. Due to explain...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
Ayça Alaylı
Ayça Alaylı
Merhaba. Kendimi doğaya hasret bir şehir çocuğu olarak tanımlarım hep. İstanbul’da büyüdüm, İstanbul’dan uzun süreli ilk ayrılışım Ankara’ya ODTÜ’de psikoloji okumak için gelmek oldu. 2011 yılında mezun oldum ve Koç Üniversitesi’nde çocuk gelişimi alanında yüksek lisansımı tamamladım. Uzun öğrencilik yıllarım boyunca (ve hala) gönüllü işler yaptım. Bir şeylerin değişmesi için hiçbir zaman geç olmadığına inanırım.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol