Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıKöpekler dışkı koklayarak tehlikedeki türleri bulacak

Köpekler dışkı koklayarak tehlikedeki türleri bulacak

-

Köpeklerin koku duyuları çok gelişmiştir. Kaybolmuş insanları bulabilmek için, bomba imha ekiplerinde ve narkotik timlerinde köpeklerin yardımına başvurulduğunu bilmeyen yoktur. Şimdilerde köpeklerin bu özelliği, diğer türlerin yok olmasını engellemeyi bulmada kullanmak için geliştiriliyor. Soyu tehlikede olan türlerin dışkı kokuları hakkında eğitilen ve aradaki farkları ayırt edebilen köpekler, ekologların sağ kolu olma yolunda ilerliyor.

1997’den beri, Washington Üniversitesi’nin “The Conservation Canines” programı kapsamında 40’tan fazla köpek, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya türlerin dışkılarını koklayarak ayırt etme konusunda eğitiliyor.

Eğitimleri narkotik köpeklerinin eğitimlerine benziyor. Verilen bilgiye göre eğitim, köpeklerin atılan topu getirmesi şeklinde bir oyunla birlikte veriliyor ve bu arada da köpeklere, soyu tükenmekte olan hayvanların dışkıları koklatılıyor. Eğitim sırasında köpeklere şiddet uygulandığına dair bir bilgiye ulaşmadım, eğitimde daha çok ödüllendirme yöntemi kullanılıyor.

Köpekler dışkıları koklayacak
1997’den beri, Washington Üniversitesi’nin “The Conservation Canines” programı kapsamında 40’tan fazla köpek, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya türlerin dışkılarını koklayarak ayırt etme konusunda eğitiliyor.

Labrador kırması Tucker, merkezde bulunan köpeklerden birisi. 2006 yılında Arlington’da bulunan bir hayvan barınağına getirilen küçük köpek, barınak çalışanlarının başa çıkabileceğinden çok daha hareketli olduğu için eğitime gönderilmiş. Eğitime alınan köpeklerde aranan özelliklerin başında bitmez tükenmez bir enerjiye sahip olmak yer aldığından Tucker, merkez için biçilmiş kaftanmış.

Eğitimci Smith ilk önce, Tucker’ı araziye götürüp, oraya yığdıkları katil balina dışkısını koklatmış. İlerleyen eğitimlerde ise kano ile göle açılmışlar ve asıl saha alıştırmalarına başlamışlar. Gölün ortasına, üzerine katil balina dışkısı yığdıkları bir köpük platform koymuşlar. Tucker’ın görevi ise eğitimci Smith’i bu köpük platforma yönlendirmekmiş. Tucker kanoyu, köpük platforma her ulaştırdığında, ödül olarak topla oynamaya hak kazanıyormuş.

Union Gölü’nde yapılan uzun çalışmaların ardından Tucker, gerçek bir göreve hazır hale gelmiş ve San Juan Adası civarına gidip gerçek balinaları aramaya koyulmuşlar. Tucker balina dışkısının kokusunu aldığı zaman, kokunun geldiği yeri gösteriyormuş. Kokunun kaynağına yaklaştıkça Tucker’ın vücut dilinden artan heyacanı okunabiliyormuş. Tucker’ın sıcak-soğuk oynarmış gibi yaptığı hareketleri takip eden biyologlar, sonunda kendilerini kalabalık bir katil balina sürüsünün konaklamış olduğu yere ulaşmış halde bulmuşlar. Balinaların sürülerinin geçmiş olduğu yere varan biyologlar, dışkı örnekleri almışlar. Böylece bilim insanları dışkı örneklerinden elde ettikleri DNA örnekleri ile zaten tehlike altında olan balinaların soyunu, onlardan bire bir doku örneği almak yoluyla iyice tehlikeye atmak zorunda kalmamışlar.

Tucker, merkezde katil balina dışkısı konusunda eğitilen dört köpekten sadece biri. Katil balina dışında dokuz ayrı türün dışkısı konusunda da eğitim almış. Merkezde köpeklerin, hakkında eğitim aldıkları türler arasında; amerikan geyiği, boz ayı, siyah ayı, kaplan, leopar ve daha pek çok soyu tükenmekte olan tür var. Conservation Canines sadece türü tükenmekte olan hayvanları kurtarmaya yaramıyor, aynı zamanda Tucker gibi hareketli ve oyun delisi köpeklere barınak hayatının dışında bir hayat imkanı da sağlıyor.

Kaynak: Science Mag

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol