Belki onların dilinden konuşamıyoruz veya onlar bizim dilimizden konuşamıyor ama hepimiz öyle ya da böyle hayvanlarla bir şekilde iletişim kurmaya çalışıyoruz. Köpeklerle insanların arasındaysa ayrıca kuvvetli bir bağ olduğu açık. Köpeğiniz, yememesi gereken bir yiyeceği siz yokken yediğinde ve siz ona kızdığınızda suçluluk duyduğunu gösteren bir takım şeyler yapıyor; peki bir kitabı sesli okuduğunuzda kelimeleri anlıyor mu? Hı, ne dersiniz?
Sussex Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, köpeklerin insan konuşmalarının her bir kelimesini anlayamazken o kelimelerin ardında yatan duyguyu ve ifadeyi eksiksiz bir şekilde kavramada usta olduklarını öne sürüyor. Bu, bir bakıma yurt dışına çıktığımızda gittiğimiz yerin dilini bilmemek gibi; yine de yeterince duyguyla anlatmak istediğimiz şeyi ifade edebiliyoruz. (Ve şanslıysak kadınlar tuvaletinin yerini bulabiliyoruz!)
Araştırma şu şekildeydi:
-Her türden, yaştan ve boyuttan 250 köpek laboratuvara getirildi.
-Köpekler, kafalarına takılan hoparlörlerle bir odaya yerleştirildiler.
-Hoparlörlerden bir takım ses klipleri oynatıldı:
İlk klip, sahiplerinin (yoldaşlarının) “Hadi bakalım!” dediği bir ses kaydı, ama elektronik ortamda duygunun kaldırıldığı ve sesin değiştirildiği haliyle. Yani cümleyi “kimin” söylediği ya da komutun “nasıl” verildiği anlaşılamıyor.
İkinci klip, sahiplerinin (yoldaşlarının) aynı şeyi söylediği ama bu sefer de kelimelerin değiştirildiği hali. Yani “ne” söylendiği anlaşılamıyor ama duyguya dikkat edebiliyorlar.
Sonuncu ise sesin normal hali.
Bilim insanlarının tespitine göre, köpekler bir şeyi duyduklarında sol kulaklarıyla duyuyorlarsa bu ses beynin sağ lobunda işlenir. Köpek kafasını sola çevirdiğinde bilgi beynin sağ kısmında, sağa çevirdiğindeyse sol kısmında işlenir. Kafalarındaki hoparlörlerin hem sağ hem sol tarafından eşit ve standart bir şekilde verilen seslerin sonucunda, köpeklerin birinci klibi (duydukları, yalnızca değiştiren kelimeler) dinlediğinde sağa, ikinci klibi duyduklarında sola (duydukları, duygu ve değiştirilen kelimeler) doğru, üçüncü ses oynatıldığında ise köpeklerin her iki tarafa da baktıkları gözlemlendi. Peki tüm bunların konuyla ilişkisi ne? Şöyle ki… Köpekler dili beyinlerinin sol lobunda işlerler, sağ lobta ise duygusal anlamı idrak ederler.
Ve…
Bil bakalım…
Başka kim aynı lob görevlerine sahip…
BİZ!
Evet, bu doğru, köpekler ve insanlar aynı basit beyin özelliklerine sahip.
Köpeklerin, dilleri ne boyutlarda anladığı henüz tam olarak belli değil. Ama, “Sözel ve duygusal zekânın ikisine de yatkın olduklarından ikisini de anlamaya meyilli olduklarını söyleyebiliriz en azından” diyor araştırmada görevli Ratcliffe. Takım, araştırmalarını spesifik köpeklerin sözel algıları üzerine derinleştirmeyi düşünüyor ve çalışmalarına devam etmeyi planlıyor.
Kaynak: Barkpost