Josh Le adında bir üniversite öğrencisi 15 ay boyunca yıkamadan her gün aynı kot pantolonu giyersek ne olacağını merak etti ve kot pantolonunu hiç çıkarmadı. Öngörülebilir sonuçların yanı sıra şaşırtan sonuçlar da ortaya çıktı!
Ham kot kumaşından üretilen yani hiçbir kimyasal işlem görmeden üretilen dar kot pantolonu Eylül 2009 ve Aralık 2010 tarihleri arasında toplam 330 kere giyen Josh şunları ifade ediyor: “Pantolon sanki ikinci bir deriniz gibi oluyor. Onun gibi bir pantolonun daha var olduğunu düşünmüyorum. Pantolonu boş bir kanvas tablo gibi giyiyorsunuz ve yaşamınızla onu boyuyorsunuz adeta!” Her gün aynı pantolonu giymenin ne giyeceğim stresi de yaratmadığını vurgulayan Josh süreci de bir video ile bizimle paylaşıyor.
Her gün giymeden pantolonunu koklayarak gerekirse bir müddet havalandırma yönteminin işe yaradığını söylüyor. Ailesi onun neden böyle bir işe kalkıştığını ise hiç anlamamış. Babası eskiden her giydikten sonra kıyafetlerini yıkadıklarını da söyleyip duruyormuş.
Sonuçlar ise çarpıcı nitelikte! 15 ay sonunda pantolon yıkanıp Josh 13 gün boyunca tekrar pantolonu giyiyor. 15 ay sonundaki bakteri yükü ile 13 gün sonundaki pantolondaki bakteri yükü aynı çıkıyor! Araştırmayı yapan Rachel McQueen pantolonların her giyimden sonra yıkanmasını anlamsız buluyor ve bunun pantolonun ömrünü kısalttığını savunuyor.
Kot üreticisi Levi Strauss’un araştırması sonucunda ise insanlar pantolonlarını haftada bir yıkamak yerine ayda bir yıkarlarsa Enerji tüketimini yüzde 40 ve su tüketimini yüzde 35 azalttığını söylüyor.
Araştırma sonucunda kot pantolondaki bakterilerin çoğu deri kaynaklı bakteriler. Yani bu bakteriler zaten sağlıklı bir insan derisinde mevcut. En çok bakteri ise ağ bölgesinde santimetre karede 8 bin 500 ile 10 bin bakteri arasında. Buna rağmen pantolonda dışkı kaynaklı E.coli bakterisine rastlanmıyor.
Bu çalışma ile bize dayatılan temizlik ve hijyen algısı yerle bir oluyor. Hayali temizlik senaryoları ve kimyasal parfüm kokularıyla yarattığımız temizlik hissi koca bir yalan. Pantolonlarımızı her gün yıkamadan daha uzun süre giymenin hiçbir sakıncası yok.
Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirip evde kimyasalları kullanmadan yaptığımız temizlik malzemeleri kullanarak, çamaşır makinesinde daha düşük sıcaklıklarda ve daha kısa süre çamaşırları yıkayarak, kısacası tüketimimizi azaltarak ekolojik ayak izimizi azaltmamız mümkün! Yeter ki hijyen aldatmacasına kanmayalım!
Kaynak: abc news, The Mary Sue