Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıKral Kelebeği'ni koruma çalışmaları başladı

Kral Kelebeği’ni koruma çalışmaları başladı

-

Son yıllarda Kral Kelebeği‘nin popülasyonunda yüzde 90’lık bir düşüş gözlemlendi. Amerika’nın en çok sevilen ve incelenen böcek türlerinden biri olan Kral Kelebeği, aynı zamanda çok önemli bir polenleştirici olmasıyla da bilinir. Bu değerli canı korumak ve çoğaltmak için Birleşik Devletler Hükümeti 3.2 milyon doları gözden çıkarttı.

Kral kelebekleri (Danaus plexippus), kış ayları geldiğinde, milyonlar halinde Meksika’ya veya Kaliforniya kıyılarına göç ederler. Ağaç gövdelerine tutunup, ısınmak için birbirlerine kenetlenirler ve hayatta kalırlar. Göç yolları boyunca, kendi habitatlarında ve kışları geçirdikleri alanlarda karşılaşabilecekleri en ufak olumsuzluk bile bu hassas canlıların hayatını etkileyebilir.

Habitatlarının yok edilmesi, yollar ve binalar tarafından bölgelere ayrılması, zararlı kimyasalların toprağı/havayı/suyu kirletmesi, Kral Kelebeği tırtıllarının ana besini olan ipek otu bitkisinin azalması, iklim değişikliğinin/parazitlerin/genetiği değiştirilmiş organizmaların yaygınlaşması ve tarım ilaçları, Kral Kelebeği popülasyonunu tehlikeye atan sebeplerdir.

Yukarıda söz edilen sebeplerden dolayı, Kral Kelebekleri’nin popülasyonunda yüzde 90’lık bir azalış gözlemlenmiştir. Bu gözlemden yola çıkarak, önlem ve koruma amacıyla Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Devletler Balık ve Vahşi Yaşam Servisi (FWS), Ulusal Vahşi Yaşam Federasyonu (National Wildlife Federation) ve Vahşi Yaşam Vakfı (NFWF) birlikteliğiyle harekete geçti. Yapılan planla kelebeklerin korunması için 3.2 milyon Dolarlık bir bütçe kullanılacak. Halktan, para bağışı yapmak isteyen ve çalışmalarda gönüllü olmak isteyen pek çok kişi oldu.

FWS Başkanı Dan Ashe yaptığı basın açıklamasında “Kral Kelebekleri’ni kurtarabiliriz ama sadece hızlı hareket edersek bu mümkün olacaktır. Hep birlikte onlar için vahalar yaratabilir ve habitatlarını yeniden oluşturabiliriz” şeklinde düşüncelerini aktardı.

Yetkililer, yardım etmek isteyen vatandaşların, bahçelerinde ipek otu yetiştirebileceklerini belirtti. Benzer bir uygulama ülkemizde de arıları korumak için, bahçelerde lavanta yetiştirilerek yapılmıştı. Koruma biyologları alınan önlemlerin ve çalışmaların, sayıları 35 milyona düşmüş Kral Kelebekleri’ni yok oluştan korumasını umuyor.

Kaynak: Nature World News, Cec
Başlık Görseli: © Austin Area Photo

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol