Ana SayfaYaşamKadınMamaklı kadınlardan mektup var: Sığınmaevi açılsın

Mamaklı kadınlardan mektup var: Sığınmaevi açılsın

-

Mamak Belediye’sinin sığınmaevi konusundaki vurdumduymaz tavrına istinaden bir açıklama yayınladı. Sığınmaevi talep eden kadınlara “Kırın dizinizi evinizde oturun” yaklaşımıyla niyetini ve zihniyetini gösteren Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’den bir beklentimiz yok. Yani kadınların mektubu yine kadınlara hitap ediyor.

Bakın kadınlar neler söylüyor:

mamak 3Kadına yönelik şiddetin, tecavüzün, kadın cinayetlerinin, gericiliği ve kadın düşmanlığının artarak devam ettiği şu günlerde, kadınlar böylesi saldırı altındayken sığınmaevleri erkek şiddetinden korunmak isteyen kadın ve çocukların güvende olabileceği, öldürülme
korkusu yaşamadan barınabileceği nadir alanlardan biri. Mamak’ta bulunan tek sığınmaevi, Ocak 2015’te Mamak Belediyesi tarafından kapatıldı. Mamak sığınmaevi 2013 yılında açılmış ancak iki yıl hizmet vermesinin ardından yerinin ifşa olduğu bahanesiyle belediye tarafından hizmetine son verilmişti.

Sığınmaevinin kapatılmasının ardından yeniden açılması için girişimlerde bulunduk. Mamak belediye başkanı Mesut Akgül’le görüşme talep ettik ancak bu talebimiz reddedildi. Belediye başkanıyla görüşemeyince dilekçe ile bilgi almak istedik. Belediye dilekçeye cevaben: “Söz konusu yerin vatandaşlar tarafından deşifre olduğu, binanın Belediyemize ait olmadığı, kira sözleşmesinin 31.03.2015 tarihinde sona erdiğinden, bu yerin daha uygun bir yere taşınacağı…” bilgisini verdi. Aynı günlerde Başbakanlık İletişim Merkezi/BİMER’i arayıp sığınmaevinin kapatılmasıyla ilgili şikâyette bulunduk.

Sığınmaevinin açılmasıyla ilgili herhangi bir girişimde bulunmayan Mamak Belediyesi önünde eylemler gerçekleştirdik. Belediye meclisi toplantılarına katılarak sığınmaevinin yeniden açılmasını ve süreçte Mamaklı kadınların ve kadın örgütlerinin yer aldığı bir komisyonun kurulmasını talep ettik. Mamaklı kadınların mücadelesine destek olan Ankaralı kadınlarla birlikte, Mamak sığınmaevinin açılması talebiyle Şubat 2015’te Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına yürüyüş gerçekleştirdik. Kadın sığınmaevinin gündeme alınması talebiyle Mart 2015’te Mamak belediye meclis toplantısına katıldık. “Oturun oturduğunuz yerde, kırın bacağınızı evinizde oturun!” diyen belediye başkanı Mesut Akgül’ün talimatıyla meclis toplantısından dışarı atılmamız istendi.

Mamak kadın sığınmaevinin Ocak 2015’te kapatılmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Israrlı takibimize, girişimlerimize ve eylemlerimizi rağmen Mamak belediyesi hâlâ sığınmaevini açmadı, herhangi bir girişimde bulunmadı.

Siginmaevi3

Kadın düşmanları kadınlara ve kanuna karşı

5393 sayılı kanun gereği; nüfusu 100 binin üzerinde olan her belediye kadın sığınmaevi açmak zorunda. Mamak Belediyesi’nin 650 binin üstündeki nüfusuyla sığınmaevi açmak ve açık tutmak zorunda olduğunu biliyoruz. Kadına yönelik şiddetin arttığı, gericiliğin, kadın düşmanlığının an ve an hissedildiği bir ülkede 650 bin nüfuslu ilçemizde bir kadın sığınmaevi olmayışını kabul etmiyoruz.

Kadından sorumlu olan Aile ve Sosyal Güvenlik Politikaları bakanlığına yaptığımız başvurulardan sonuç alacağımızı düşünmüyoruz. Çünkü Türkiye genelinde sığınmaevi açmak zorunda olan, açmayan ve haklarında hiçbir işlem yapılmayan yaklaşık 140 belediye var. Buna karşılık Türkiye genelinde belediyelere ait sadece 36 kadın sığınmaevi bulunmakta. Aile ve Sosyal Güvenlik Politikaları bakanlığının kadın sığınmaevi açmayan belediyeler hakkında bugüne kadar herhangi bir işlem yapmadığı, bu kanunsuzluğa ve kadına yönelik şiddete yıllardır göz yumduğunu biliyoruz.

Sorumlu devlet kurumlarının kadına yönelik şiddet konusundaki bu duyarsızları bize gösteriyor ki Mamak’ta kadın sığınmaevinin yeniden açılması ancak ve sadece güçlü bir kadın mücadelesiyle gerçekleşecek ve biz kadınların başarısı olacaktır.

Siginmaevi

Kadın düşmanlarına karşı mücadeleyi büyütüyoruz

Mamak belediyesinin sığınmaevini kapatmasından bu yana gelişmelerin takipçisi olduk. Mamak sığınmaevi açılana ve mahallelerimiz her bir kadın için güvenli hale gelinceye kadar mücadelemize devam etmekte kararlıyız.

Kadın sığınmaevinin açılması için Mamak belediye meclis üyeleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Öte yandan Mamak sığınmaevinin açılması talebiyle mahalleli kadınların katılımıyla bir imza kampanyası başlattık. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği imza kampanyasında topladığımız sığınmaevinin açılmasını ve kadına yönelik şiddetin bitirilmesini talep eden sıgınmaevi 2imzaları 12 Şubat’ta Mamaklı kadınlarla birlikte belediyeye teslim edeceğiz. İmza kampanyasının yanı sıra sığınmaevinin açılmasını talep eden yüzlerce dilekçeyi Ocak ayı içinde Mamak PTT noktalarından Mamak Belediyesi’ne gönderdik.Özgür Radyo programına katılarak sığınmaevi mücadelemizi anlattık. Önümüzdeki günlerde Mamak’ta sığınmaevinin açılması ve kadınların güvenliğinin sağlanması hedefiyle eylemlerimize devam edeceğiz. 20 Şubat’ta kadın mücadelesine destek verenlerle birlikte Mamak’ta kadına yönelik şiddet ve sığınmaevlerini tartıştığımız bir forum düzenleyeceğiz.

Mamak Halkevci Kadınlar adına Gülşah Öztürkşunları söyledi: “Kadına yönelik şiddetin arttığı, gericiliğin ve kadın düşmanlığının an ve an hissedildiği bir ülkede 650 bin nüfuslu bir ilçede kadın sığınmaevi olmayışını kabul etmiyoruz. “Sığınmaevi Açılsın, Kadınlar Yaşasın” şiarıyla başlattığımız mücadelemizi sokak sokak, kapı kapı, kadın kadın örgütleyeceğiz. Mamak’ta Halkevci Kadınlar olarak mahalleli kadınlardan topladığımız ve sığınmaevinin açılmasını talep eden mektuplarımızı PTT noktalarından Mamak Belediyesi’ne göndererek sığınmaevi mücadelemizi başlattık. Mamak’ta kadın sığınmaevi açılana, mahallerimizde kadına yönelik şiddet ve taciz sonlandırılıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.”
Sığınmaevi Açılsın, Kadınlar Yaşasın!

Sığınmaevinin açılması talebimizin yanı sıra mahallelerimizde kadınlara yönelik artan şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerine karşı önlem alınmasını da talep ediyoruz. Mamak’ta tacizlerin gerçekleştiği yerleri, karanlık yolları, durakları ve parkları kadınlararası dayanışmayla belirliyoruz. Mahallelerimizde kadınlar için güvensiz noktaları belirleyerek, belediye başta olmak üzere yerel sorumlulara rapor ederek derhal önlem alınması talep edeceğiz. Mahallelerimiz kadınlar için güvenli hale gelene kadar, sığınmaevi açılana kadar Mamak’ta kadın dayanışmasını örgütleyeceğiz.

Mamak Halkevci Kadınlar

Mamak Halkevci Kadınlar ile iletişim için:
Gülşah Öztürk – 0554 876 33 92
Özlem Gündoğan – 0553 210 15 64

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol