Ana SayfaKültür & SanatMiyazaki filmlerinde Şintoizm'e kısa bir bakış

Miyazaki filmlerinde Şintoizm’e kısa bir bakış

-

Miyazaki‘nin en iyi filmleri, çoğu klasik Hollywood filmleri ile aynı niteliği paylaşır ki bu da birbirinden farklı izleyicilere tek seferde hitap edebilmektir. Örneğin; Spirited Away (2001), asal kaygılarına çare arayan 10 yaşındaki kız çocuklarına yönelik iken, aynı zamanda daha yaşlı izleyiciler için ekonomik krizin bir alegorisi olarak işlenir. 10 yaş demografisinin içinde bulunmayan izleyici kesim de bir kız çocuğunun kafasının içindekilere şahit olmuş olur.

Miyazaki’nin eserlerindeki ikili ve hatta çoklu hitabın bir diğer örneği, Japon kültürüne aşina olan olmayan herkes için dikkat çeker olması. Film, Japonlar için Şinto metafiziğinin yalınlaştırılmış fantezisidir. Kamilerin doğanın her yerinde bulunması gibi, eserde de ruhlar neredeyse her yerdedir. Yaratık spaya korkunç bir kokuyla girdiğinde bu, ruhun işidir ve böylelikle Şintoizm’ in bir gereği olan fiziksel temizliği de tasdik etmiş olur. Şinto’da banyo yapmak önemli bir arınma ritüeline müdahil olmak demektir.

Bu belirtilerin bir diğeri de doğanın kutsallığıdır ki bu, Miyazaki’nin bu filminde de bol bol yanıttığı kaygısıdır. Nausicaa of the Valley of the Wind (1984) ve Princess Mononoke (1997) gibi filmlerde, bu Şinto inancı, endüstriyel toplumu ve özellikle nükleer silahlanmayı kınayan ekolojik bir alegoriyle harmanlanmıştır.

Ekolojik endişelerin Şintoist düşünceden kaynaklandığı Japon sinemasının da ötesinde çevrecilik, modern dünyanın yeni dini sanatı haline geldi. Ortaçağa ait katedrallerin yerini halka açık alanlara bırakmaya başlaması, dikkati ‘tü kaka’ endüstrinin gerçeklerine çekti. Yani bir başka deyişle, bu yeni temsiller, endüstrinin Doğa Anaya zarar vermesini ve bu suistimalin onda bıraktığı yaraların nedametini gözler önüne seriyor.

Kaynak: tativille.blogspot.com
Görsel Kaynağı: Quinlan

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol