Ana SayfaYaşamİnsan HaklarıMülteciler için yapılan bu ceket çadır olarak kullanılabiliyor

Mülteciler için yapılan bu ceket çadır olarak kullanılabiliyor

-

Yeni bir eve doğru çıkılan uzun bir yolda bazen Afganistan’dan Macaristan sınırına kadar 6,450 kilometreden daha fazla yürüyen mülteciler bırakın bir çadırı kendi eşyalarını bile zar zor taşıyabiliyor.

Bundan yola çıkılarak çadırı daha kolay taşıyabilmek için yeni bir tasarım oluşturuldu: Bir insanı gün boyunca atmosferik elementlerden koruyan son derece hafif bir ceket. Geceleri bir ebeveyn ve bir çocuk için basit bir çadıra dönüşebilir.

Bir grup öğrencinin yeni taşınabilir çadır tasarlamasına yardımcı olan, Londra’daki Royal Sanat Üniversitesi’nde kıdemli öğretmen Harriet Harriss şöyle söylüyor: ”Siyasetçilerin çözmekte başarısız olduğu mülteci sorunu hakkındaki haberleri izlerken konserve ve battaniye göndermenin dışında yardım etmenin başka yolu olması gerektiğini düşünüyordum.”

multeciler icin yapilmis bu ceket cadir olarak kullaniliyo 5
Mülteciler bırakın bir çadırı kendi eşyalarını bile zar zor taşıyabiliyor.

Yazın kullanılmak için yapılmış tasarımın ilk modeli insanlar yürürken onları gölgede tutmaya, serinletmeye ve yağmurdan korumaya yardımcı oluyor. Harriet Harriss daha çok boş bir battaniye olan ceketin içinde yansıtıcı paneller bulunduğunu ve bu özelliğin kısmen nemden korunmak için olduğunu, aynı zamanda tıpkı mültecilerin de yapacakları gibi yazın aşırı sıcaklarda yürüyenler için ceketin içinde bulunanları serinleteceğini söylüyor.

Ceket ucuz, su geçirmez ve teorik olarak ortalama bir yolculuğa dayanıklı ve sonrasında kullanan kişinin gittiği yere vardıktan sonra da tamamen geri dönüşümlü kullanmasına yeterince dayanıklı kalabilecek olmasından dolayı kaplamalarda kullanılan kâğıt benzeri bir kumaş ile aynı olan Tyvek’ten yapılmış. Aynı zamanda uluslararası barışın rengini temsil eden beyaz rengine sahip, böylece birisinin anında mülteci olup olmadığını açığa çıkarabilir.

Takım neredeyse tamamen iç tasarım öğrencilerinden oluşuyor.
Takım neredeyse tamamen iç tasarım öğrencilerinden oluşuyor.

Harriss: ”Dayanıklı kumaşlar hakkında büyük bir tartışma yaşadık, kesin olan bej rengiydi ancak Suriye’den geliyordu, askeri bir elbise gibi görünen bir şey giymek önemli bir problem olabilirdi. Gerçekten şunu özdeşleştiriyorum ki; her şeyi kaybettiğiniz zaman evinizi, kültürünüzü, komşularınızı, ailenizi kaybedersiniz ve herhangi bir yere ait olma duygusuna sahip olamazsınız, içinde bulunduğunuz çevrenin bir kısmının duruma uyarlanmasının sembolik ve çok güçlü bir şey olması çok garip.”

Öğrenciler aynı zamanda çocuklar için, can yeleğinden iki kat daha fazla şişen daha küçük modeller üzerinde çalışıyor (Maalesef yetişkin modellerde şişirilebilen bölümler çok fazla yer kaplıyor.) Öğrenciler bu yaz ilk örnekleri mültecilerde denemeyi planlıyorlar böylece şikayet gibi geri bildirimler alarak kışın soğuğa karşı korumada ceketin kış modelini planlayacaklar.

multeciler icin yapilmis bu ceket cadir olarak kullaniliyor 1
Ceket, geceleri bir ebeveyn ve bir çocuk için basit bir çadıra dönüşebilir.

Takım neredeyse tamamen iç tasarım öğrencilerinden oluşuyor. Harriss, ”Tasarım öğrencilerinin rahatlarına düşkünlüğü ve ciddiyetsizliği üzerindeki söylenceleri çürütmek istiyoruz. Tüm iç tasarım öğrencilerinin koltuk minderlerini veya seçicilik için lüks eşyaları önemsediği ve herhangi bir sosyal etkiye sahip olmalarına asla bir şey yapmamaları hakkında bir alay konusu var” diyor.

Tasarımcıların bir insanlık krizini sona erdirmesi öneminin bunun bir kanıtı olduğunu umut ediyorlar. Harriss, şu an yapılanların yeterli olmadığını, bu yüzden tasarımcıların gerçekten işe koyulmaları gerektiğini söylüyor.

Londra temelli moda şirketi Wall ceketin ilk örneklerinin sponsorluğuna yardım etti ve artık öğrenciler biraz yardıma ihtiyaçları olmasına rağmen kitle fonlaması ürünü yapıyorlar. Ceketleri haziran ya da temmuz ayında teslim etmeyi umuyorlar.

Festival alanında terk edilmiş çadırlar evsizlere umut oluyor.

Kaynak: Fast Company

SON YAZILAR

“Gerçeği görüyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!

Feminist ve LGBTİ+ örgütlerin biraraya gelmesiyle kurulan Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu "Birbirimizin elini bırakmıyoruz! Hiçbirimizi geride bırakmıyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!" başlıklı açıklamasıyla tüm toplumu...

Hataylılar 6 Ekim’de Meclis’te: #HatayıGör

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımı yaşayan Hatay'da depremin üzerinden geçen 8 aya rağmen hiçbir şey değişmedi. Barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi en...

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

İşçiden işçiye uzanan bir dayanışma köprüsü: İşçi Yaşamı ve Hakları Vakfı | İşçi Mahallesi

İşçi Yaşamı ve Hakları Vakfı gönüllüleri ile işçi hakları mücadelesini, vakıf gönüllülerinin çalışmalarını, kazanımlarını ve dayanışmayı konuştuk. İşçi mahallesi ismi ile vakfın yayın organı olma...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol